You are here

Προθεσμία ενός μήνα για να τα βρουν στη δικαστική μεταρρύθμιση

15/09/2021 13:53

Περιθώριο ενός μήνα έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρουν την χρυσή τομή επί των τριών αναθεωρημένων νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που βρίσκονται ενώπιον της, πριν προχωρήσει στην κατ΄ άρθρο συζήτηση τους.

Η Επιτροπή Νομικών συνεδρίασε σήμερα για το θέμα της μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που εντάσσεται στις δεσμεύσεις της κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφης Δράκου, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργου Σαββίδη και του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστου Κληρίδη.

Στην συνεδρία είχε κληθεί και η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Με σημείωμα ενημέρωσε ότι η θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία έχει εκφραστεί κατ΄ επανάληψη παραμένει η ίδια.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μέσα από τον διάλογο και προβληματισμό επί των νομοσχεδίων έχουν εκφραστεί διάφορες και διαφορετικές σκέψεις και θέσεις, οι οποίες όμως δεν αναιρούν την επιθυμία και την αποφασιστικότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να προωθηθεί η καθυστερημένη ήδη μεταρρύθμιση».

Προστίθεται πως πέραν τούτου το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θεωρεί ορθό να τοποθετηθεί περαιτέρω σε κατ’ άρθρο συζήτηση ή στο κατά πόσον συμφωνεί ή διαφωνεί με την ψήφιση των νομοσχεδίων, δεδομένου ότι τούτο εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής.

Δράκου:Επιτακτική ανάγκη η μεταρρύθμιση

Η υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη για μεταρρύθμισης σημειώνοντας πως αποτελεί προαπαιτούμενο της εκταμίευσης κονδυλίων, καθώς και ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται από τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το σύστημα της δικαιοσύνης στην χώρα μας βουλιάζει και είναι επιτακτική η ανάγκη για μεταρρύθμιση της» και δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει σε συναντήσεις με κόμματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των όποιων διαφορετικών προσεγγίσεων και ανησυχιών επί των νομοσχεδίων.

Η κ. Δράκου τόνισε ότι για την επίτευξη της μεταρρύθμισης χρειάζεται πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης από όλες τις πλευρές. Σε ότι αφορά τα τρία  νομοσχέδια η κ. Δράκου είπε πως αφορούν τον βασικό πυρήνα της μεταρρύθμισης στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλά μέχρι στιγμής, όπως ήταν η δημιουργία της Σχολής Δικαστών, οι κανονισμοί της δικονομίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα δικαστήρια με την τυποποίηση των πρακτικών.

Σαββίδης: Τα νομοσχέδια επιλύουν προβλήματα

O Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος  σε δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «έχουμε σε πολύ καλό επίπεδο δικαιοσύνη στην χώρα μας, με πρώτο εχέγγυο την ακεραιότητα των δικαστών μας» , προσθέτοντας πως είναι κρίμα να έχουμε τόσο κακές επιδόσεις όσο αφορά το χρόνο απόδοσης της δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι τα νομοσχέδια με την παρούσα μορφή τους που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπή, εξυπηρετούν πολλά από αυτά που είναι ο σκοπός τους και πως επιλύουν πολλά προβλήματα.

Αναφορικά με το ένα από τα σημεία αιχμής επί των νομοσχεδίων την δημιουργία δύο Ανώτατων Δικαστηρίων, ανέφερε ότι το Σύνταγμα προνοεί για δύο Ανώτατα Δικαστήρια, το συνταγματικό και ποινικό και είπε ότι θα πρέπει να διοριστούν στο καθένα από αυτά εξειδικευμένοι δικαστές για τον χειρισμό των υποθέσεων τους.

Ανάφερε όσο αφορά το περιεχόμενο των υπό συζήτηση νομοσχεδίων ότι «η θέση μου είναι ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για έλεγχο των δικαστών σε περίπτωση πειθαρχικού αδικήματος» κάτι που εξήγησε σήμερα δεν υφίσταται στην σωστή πτυχή του καθώς οι ίδιοι οι δικαστές καλούνται να διερευνήσουν συναδέλφους τους.

Κληρίδης: Η δικαιοσύνη έχει καταρρεύσει

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι «το σύστημα της δικαιοσύνης έχει καταρρεύσει ήδη και δεν βουλιάζει», προσθέτοντας ότι εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης πέραν των τεσσάρων χιλιάδων υποθέσεων των οποίων η εκδίκαση παίρνει πολλά χρόνια.

Πρόσθεσε ότι σε δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 80% των πολιτών δεν  εμπιστεύονται την δικαιοσύνη, με σημαντικότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται, τις χρονοβόρες διαδικασίες για εκδίκαση των υποθέσεων. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι «είναι κρίμα να έχουμε τόσο κακές επιδόσεις όσον αφορά το χρόνο απόδοσης της δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο και πως ευθύνες για αυτό φέρουν όλοι. «Θεωρώ και θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη της Επιτροπής Νομικών όπως και στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Την ίδια ώρα, απαιτείται η ίδια σοβαρότητα και η ίδια στοχοπροσήλωση απ’ όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιοι να παραμείνουν οχυρωμένοι στις θέσεις τους γιατί αν αυτό εξακολουθήσει να υφίσταται δεν θα υπάρξει προφανέστατα ποτέ καμιά απολύτως μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Βουλή βρίσκεται για πολλοστή φορά μπροστά σε ένα επαναλαμβανόμενο ντε ζαβού, όπως είπε.Πρόσθεσε ότι οι βασικές θεσμικές ενστάσεις που εξέφρασε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου περί πτυχών της μεταρρύθμισης που κατά τη γνώμη τους ενέχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας ουδόλως έχουν αρθεί.

Σημείωσε ότι παραμένει το χάσμα θέσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Ανωτάτου Δικαστηρίου για πολλά θέματα που αφορούν τα νομοσχέδια, προσθέτοντας ότι οι επιλαμβανόμενες εκκλήσεις κυβέρνησης και φορέων προς τη Βουλή, δεν αφορούν το σώμα, ούτε για τις καθυστερήσεις, ούτε για την αποτυχία στην κατάληξη μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι μετά που η δικαιοσύνη αφέθηκε στην τύχη της τα τελευταία 8 χρόνια και αφέθηκε να βουλιάζει και να καταρρέει, ακούστηκαν σήμερα εκκλήσεις από την Κυβέρνηση για γρήγορη έγκριση των νομοσχεδίων. Για το ΔΗΚΟ, είπε, η μεταρρύθμιση είναι εθνικό θέμα και όχι αντικείμενο μικροκομματικού επικοινωνιακού παιγνιδιού.

Ε.Χ.