You are here

Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο στην ατζέντα Μητσοτάκη

17/09/2021 16:29

 

Διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της EUMED, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στον οικονομικό τομέα.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη Μεσόγειο, συμφωνώντας στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας και τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολιασμών.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλένκοβιτς για τη στήριξη της Κροατίας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου, με την αποστολή εναέριας βοήθειας. «Σας απηύθυνα έκκληση και ανταποκριθήκατε αμέσως στέλνοντας εναέρια βοήθεια. Το εκτιμήσαμε πραγματικά. Το γεγονός αυτό επίσης αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ενισχυμένη συνεργασία μέσω του μηχανισμού RescEU», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλένκοβιτς σημείωσε ότι ασφαλώς η Κροατία επέδειξε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, αλλά και η Ελλάδα βοήθησε την Κροατία αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο. «Αυτό είναι έκφραση των πολύ καλών σχέσεων και της θετικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας στο διμερές και περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση τον οικονομικό τομέα.

Οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, συζήτησαν και για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.