You are here

Αρχίζει η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ εντός Οκτώβριου

20/09/2021 07:18

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Το έργο που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρους εστίασης, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 570 οχημάτων.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού €19.7 εκατ., πλέον ΦΠΑ, το οποίο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. 

Το έργο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανάπτυξης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, δήλωσε στη StockWatch λειτουργός του γραφείου Τύπου του Δήμου Λευκωσίας. Επεσήμανε ότι το συμβόλαιο πέραν από την κατασκευή του έργου περιλαμβάνει και τη συντήρηση του για διάρκεια δέκα ετών.

Σκοπός και περιγραφή της ανάπτυξης

Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του παλιού ΓΣΠ στο κέντρο της Λευκωσίας και καλύπτει επιφάνεια περίπου 13 στρεμμάτων.

Συνοπτικά, το έργο θα περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους και χαρακτηριστικά: Καφετέριες, Εστιατόριο, Βιβλιοπωλείο, Γκαλερί, Αμφιθέατρο, Πλατεία, Πλαγιές με πράσινο, Μικρούς καταρράκτες, Νεροκουρτίνα και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 601 αυτοκινήτων.

Στο ανατολικό άκρο του τεμαχίου θα κατασκευαστεί η μία από τις δύο ανυψώσεις, επάνω στην οποία θα τοπιοτεχνηθεί ο «Mεσογειακός Λόφος» ο οποίος θα φιλοξενεί και την υπαίθρια παιδική χαρά και τον κλειστό παιδότοπο. Η δεύτερη ανύψωση (Δυτικός Λόφος) θα κατασκευαστεί στο δυτικό όριο του τεμαχίου παρά την οδό Γρηγόρη Αυξεντίου και θα φιλοξενήσει το «Άλσος των Φυλλοβόλων».

Ποσοστό 7% του συνολικού χώρου (880 τ.μ.) παραμένει ελεύθερο από υπόγειες κατασκευές για να παρέχεται η δυνατότητα φύτευσης ψηλών δένδρων. Χαμηλότερα δένδρα και άλλη βλάστηση θα φυτευτούν πάνω από την κατασκευή των υπογείων χώρων στάθμευσης.

Η Νότια Όψη της ανάπτυξης, κατά μήκος της οδού Ευαγόρου θα περιλαμβάνει καφετέριες, Info kiosk και περίπτερο.

Το έργο διαθέτει 601 συνολικά χώρους στάθμευσης οχημάτων. Οι χώροι στάθμευσης είναι στο Α’ υπόγειο (222, εκ των οποίων οι 21 για ΑΜΕΑ) και στο Β’ υπόγειο (379, εκ των οποίων οι 30 για ΑΜΕΑ). Κάτω από το Β’ υπόγειο, θα κατασκευαστεί δεξαμενή συλλογής νερού, με τη στάθμη δαπέδου της στο -10.20 m.

Της Ελένης Χαραλάμπους