You are here

Ψαλίδι στο ποσοστό επιδότησης δανείων

20/09/2021 08:14

Με ψαλίδι στο ποσοστό της κρατικής επιδότησης θα εφαρμοσθεί η τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» που αφορά 115.447 δάνεια 74.000 των φυσικών προσώπων-δανειοληπτών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Τα νέα «κουρεμένα» ποσοστά τα οποία έχουν συνδιαμορφωθεί από τις τράπεζες, το δημόσιο και την RwC βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το νέο ποσοστό επιδότησης για τα ενήμερα δάνεια έχει «κλειδώσει» και αναμένεται η τελική έγκριση για το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης των καθυστερούμενων μη καταγγελμένων και των καταγγελμένων.

Τα νέα ποσοστά

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr στο έξτρα τρίμηνο που δόθηκε στο πλαίσιο των εξαγγελιών της ΔΕΘ, τα ποσοστά επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων στεγαστικών, επαγγελματικών και καταναλωτικών που φέρουν ως εγγύηση την 1η κατοικία και οι κάτοχοί τους έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, θα διαμορφωθούν ως εξής:

- Για τα ενήμερα δάνεια το ποσοστό της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 40%. Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγω κατηγορία τα ποσοστά επιδότησης ανά τρίμηνο (σ.σ. το πρόγραμμα ήταν 9μηνης διάρκειας) διαμορφώνονταν ως εξής: 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

- Για τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά μη καταγγελμένα (συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ρυθμιστεί) το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για την τρίμηνη παράταση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 35% της μηνιαίας δόσης. Υπενθυμίζεται ότι στην εννεάμηνη περίοδο του προγράμματος τα ποσοστά επιδότησης από το δημόσιο ανά τρίμηνο διαμορφώνονταν ως εξής: 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.

- Για την τρίτη κατηγορία δανείων που είναι τα καταγγελμένα το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για ανά μήνα για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20%. Υπενθυμίζεται πως την εννεάμηνη περίοδο του προγράμματος τα ποσοστά της μηνιαίας κρατικής επιδότησης στα τρία τρίμηνα διαμορφώνονταν: 60% για το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Προστασία

Η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» πέραν του μαξιλαριού που προσφέρει σε όσους δανειολήπτες επλήγησαν σημαντικά από την πανδημική κρίση ανοίγει για 90 ημέρες ομπρέλα προστασίας - στην κατηγορία των καταγγελμένων – της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έως ότου αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο καθεστώς που έφερε ο πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας» είτε μέσω της ρύθμισης-εξυγίανσης είτε μέσω του εργαλείου της πτώχευσης.

Πηγή: Euro2day