You are here

Δημόσια διαβούλευση για δανεισμό στις μεταφορές

20/09/2021 16:32

To Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει αρχίσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση της πολιτικής δανεισμού στον τομέα των μεταφορών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημόσια διαβούλευση αποσκοπεί στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τον τομέα των μεταφορών, εντός των επιλέξιμων δραστηριοτήτων που εγκρίθηκαν ως μέρος του Κλιματικού Οδικού Χάρτη της Τράπεζας.                                                                                              

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα κληθούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων γύρω από τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, την αστική κινητικότητα, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οδικό δίκτυο, τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Μεταξύ άλλων, θα ζητηθούν οι απόψεις σχετικά με την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τον ρόλο του υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων με βάση το υδρογόνο, προτεινόμενα είδη έργων ηλεκτροκίνησης, προτεραιότητες σχετικά με την ισόρροπη ανάπτυξη των διαφόρων περιφερειών, την κλιματική ανθεκτικότητα των υποδομών μεταφορών και την ισότιμη πρόσβαση στην κινητικότητα. 

Αν και ανοικτή στο ευρύ κοινό, η διαβούλευση μπορεί να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους δημόσιους φορείς και τους πελάτες της ΕΤΕπ, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (όπως ερευνητές, ακαδημαϊκοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις), την ιδιωτική βιομηχανία στους σχετικούς τομείς, τις δημόσιες αρχές (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών, δημοτικών, εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων), τα επαγγελματικά δίκτυα, τους οργανισμούς και τις ενώσεις, τις δεξαμενές σκέψης και τις επαγγελματικές συμβουλευτικές εταιρείες. 

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση στις 14 Οκτωβρίου 2021 με στόχο τον διάλογο μεταξύ του προσωπικού της ΕΤΕπ και των ενδιαφερομένων φορέων και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διαβούλευση. Η καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης είναι η 29η Οκτωβρίου 2021.