You are here

«Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον

20/09/2021 20:14

Έντονη δυσαρέσκεια για την ανεπαρκή δέσμευση των αναπτυγμένων χωρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για το κλίμα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι επανειλημμένως τούς έχει τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

«Και όλοι κουνούν καταφατικά το κεφάλι και όλοι συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Κι όμως ομολογώ ότι εκνευρίζομαι όλο και περισσότερο που αυτό το κάτι στο οποίο πολλοί από εσάς έχετε δεσμευτεί δεν είναι στο ελάχιστο αρκετό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον. 

Κάλεσε δε τους ηγέτες να επιδείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία ενόψει της κλιματικής συνόδου του Νοεμβρίου στη Γλασκόβη για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή που συνιστά πλέον «θέμα διπλωματίας, ασφάλειας και εμπορίου».

«Ο κόσμος θα δει και οι λαοί σας θα θυμούνται και η ιστορία θα κρίνει», κατέληξε ο κ. Τζόνσον.

Ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει ως βασικό στόχο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να πιέσει τις πλουσιότερες χώρες να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην πολυδάπανη μετάβασή τους προς μία οικονομία μηδενικής εκπομπής επικίνδυνων ρύπων.

Πάντως η βρετανική κυβέρνηση επικρίθηκε το τελευταίο διάστημα μετά από την αποκάλυψη ότι αποδέχθηκε να μετριαστούν οι δεσμεύσεις για το περιβάλλον στη μετα-Brexit εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία.