You are here

Με οκέλλες, μετρητά και μετοχές οι υπουργοί και υφυπουργοί

21/09/2021 07:25

Στην δημοσιότητα δόθηκαν χθες οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Κοινή διαπίστωση σχεδόν σε όλες τις δηλώσεις είναι ότι οι υπουργοί και υφυπουργοί κατοικούν σε οικίες πολλών τετραγωνικών και μεγάλης αξίας.

Σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ιδιοκτήτες ακινήτων πέραν της οικίας τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αποκτήθηκαν από κληροδότημα, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που φαίνεται ότι επένδυσαν σε ακίνητα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους μόνο οι υφυπουργοί Κυριάκος Κόκκινος και Σάββας Περδίος, αλλά και οι υπουργοί Νατάσα Πηλείδου και Νίκο Νουρή διαθέτουν καταθέσεις και μετρητά πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ.

Τα δύο τρίτα του υπουργικού Συμβουλίου επίσης, διαθέτουν μετοχές σε διάφορες εταιρείες, ενώ άλλοι λαμβάνουν διπλές και τριπλές συντάξεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπουργοί αναφέρουν ότι διαθέτουν ακίνητα ή καταθέσεις και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα οχήματα, κάποιοι φαίνεται ότι περιορίζονται να κυκλοφορούν μόνο με τις υπουργικές λιμουζίνες, ενώ οι πλειοψηφία των υπουργών διαθέτει και δεύτερο και τρίτο όχημα το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο όνομα του.

Μεταβίβασε χιλιάδες μετοχές η Ζέτα

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στη δήλωση της με ημερομηνία αναφοράς την 15η Σεπτεμβρίου 2021, δεν αναφέρεται στα συνολικά έσοδα της, ούτε στα ακριβή ποσά που αφορούν στον μισθό και τις συντάξεις της, όπως και στην δήλωση του 2018.

Σε ότι αφορά τα έσοδά της αναφέρει ότι εισπράττει το μισθό της υπουργού και τρεις συντάξεις, λόγω αφυπηρέτησης από το δημόσιο, χηρείας και θεσμοθετημένη. Επίσης έχει στην κατοχή της €5 χιλ. σε μετρητά και έπιπλα αξίας €30 χιλ.

Αναφέρει ότι έχει χρέη στην Ελληνική Τράπεζα, τα οποία αφορούν δάνειο με χρεωστικό υπόλοιπο το Μάρτιο 2021, ύψους  €72,684 πλέον οι τόκοι και χρεωστικό υπόλοιπο σε πιστωτική κάρτα ύψους €1936.

Όσον αφορά καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα, η υπουργός δηλώνει ότι έχει καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ύψους €4.252 και σε δύο λογαριασμούς στην Ελληνική Τράπεζα τα ποσά των €85,438   και €7,415. Το δεύτερο ποσό περιγράφεται ως μόνιμες αποταμιεύσεις.

Η κ. Αιμιλιανίδου δηλώνει ότι τις 38,932 μετοχές- μερίσματα που είχε στην κατοχή του εκδοτικού οίκου Δία, αλλά και τις 12978 μετοχές- μερίσματα από Sigma Radio- TV Public Ltd τις έχει μεταβιβάσει στον γιο της στις 16 Απριλίου του τρέχοντος έτους.  Η υπουργός δηλώνει ότι έχει στην κατοχής της 14 μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας χωρίς να αναφέρει περαιτέρω στοιχεία. Προσθέτει ότι διαθέτει 1525 μετοχές της Apollon Global Equity Fund συνολικής αξίας €291 και 1770 μετοχές της εταιρείας Salamis VCIV συνολικής αξίας €464.

Η κ. Αιμιλιανίδου φαίνεται να χρησιμοποιεί αποκλειστικά την υπουργική λιμουζίνα καθώς δηλώνει ότι έχει πωλήσει τα δύο οχήματα πολυτελείας που είχε στην ιδιοκτησία της στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Σχετικά με ακίνητη ιδιοκτησία, η υπουργός Εργασίας δηλώνει χωράφι στο Γέρι με εκτιμώμενη αξία τις €200 χιλ. και χωράφια και οικόπεδα στην κατεχόμενη Νεάπολη της Λευκωσίας, για τα οποία δεν υπάρχει εκτίμηση αξίας. 

Με ακίνητη ιδιοκτησία πέραν του εκατομμυρίου ο Κ. Καδής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής αναφέρει στην δική του δήλωση με ημερομηνία αναφοράς τις 8 Αυγούστου του 2021 ότι έχει καταθέσεις ύψους €138 χιλ. σε δύο λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός με υπόλοιπο €135 χιλ. είναι κοινός.

Ο κ. Καδής γράφει στην δήλωση του ότι δεν έχει χρέη, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα και δεν συμμετέχει σε κάποια εταιρεία. Δηλώνει όμως ότι έχει στην ιδιοκτησία του δύο οχήματα αξίας €10 χιλ. και €3 χιλ και τέσσερα οικόπεδα και οικία, των οποίων η εκτιμώμενη αξία ξεπερνά το €1,2 εκ..

Μετοχές σε 16 εταιρείες ο Χ. Πετρίδης

Ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στην δική του δήλωση, η οποία έχει κατατεθεί στις 2 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι είναι ιδιοκτήτης μιας οικίας και δύο διαμερισμάτων, με αξία €400 χιλ., €250 χιλ. και €80 χιλ. αντίστοιχα.

Από τα ακίνητα που νοικιάζει ο υπουργός δηλώνει ότι εισπράττει πέραν των €12 χιλ. τον χρόνο, ενώ σημειώνει ότι έχει καταθέσεις σε τρεις τράπεζες πέραν των €20 χιλ. Συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα καταθέσεις ύψους €10.322.66, στην Eurobank €5.492.62 και στην Τράπεζα Κύπρου €4.281.93.

Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι δεν έχει στην κατοχή του μετοχές και ομόλογα, αλλά ότι συμμετέχει σε αρκετές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα σε 16 επιχειρήσεις , μεταξύ των οποίων BOC HOLNIGNS με μετοχές αξίας  €7.664, Hellenic Bank με μετοχές αξίας  €3 χιλ. και σε επενδυτική εταιρεία και κτηματικές εταιρείες.

Εκχώρησε τις μετοχές του ο Καρούσος

Ο υπουργός Μεταφορών, επικοινωνιών και Έργων σε δήλωση του με ημερομηνία αναφοράς την 31 Ιανουαρίου του 2020, αναφέρει ότι έχει στην ιδιοκτησία του κατοικία αξίας €600 χιλ., οικόπεδο €200 χιλ. και χωράφι €150 χιλ.. Δύο οχήματα αξίας €26χιλ. και €3 χιλ., το δεύτερο ακινητοποιημένο.

Ο κ. Καρούσος δηλώνει ότι δεν συμμετέχει σε καμία επιχείρηση και όσο αφορά μετοχές που είχε στην κατοχή του αναφέρει ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο τις εκχώρησε σε άλλα πρόσωπα.

Αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι εκχώρησε 1500 μετοχές της εταιρεία Charalambous Estates Ltd, της  Karousos Investments 3 χιλ. μετοχές και της Triples Hope Ltd 333 μετοχές.

Ο υπουργός Μεταφορών φαίνεται να έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες ύψους €18 χιλ., ενώ από χρέη δηλώνει ότι οφείλει στον εργολάβο της κατοικίας του €120 χιλ και σε λογαριασμό με όριο €6.958.

Νουρής: Μετρητά και καταθέσεις ύψους €276 χιλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στην δήλωσή του με ημερομηνία αναφοράς την 13 Φεβρουαρίου του 2020, γράφει ότι δεν έχει κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία του, όπως ούτε μετοχές και ομόλογα.

Προσθέτει όμως ότι είναι ιδιοκτήτης αυτοκίνητου αξίας €50 χιλ. και ότι έχει μετρητά και καταθέσεις σε τρεις τράπεζες, ύψους €276 χιλ.. (τράπεζα Κύπρου €27χιλ.., Astro Bank €100 χιλ., Ancoria Bank €39 χιλ.).

Τα δάνεια του και τα παρατραβήγματα σε λογαριασμούς ανέρχονται στις €17 χιλ., ενώ έχει στην κατοχή του πέρα των 45 χιλιάδων μετοχών σε τέσσερις εταιρείες  με έσοδα  €3 χιλ..

Η Πηλείδου δίνει εξηγήσεις για λίστα Γιωρκάτζη

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου στην δήλωση των περιουσιακών στοιχείων της με ημερομηνία αναφοράς την 10 Ιουλίου του 2020 αναφέρει ότι έχει στην ιδιοκτησία της κατοικία αξίας πέραν των €300 χιλ. και τρία οικόπεδα πέραν των €400 χιλ., ενώ από οχήματα διαθέτει τρία εγγεγραμμένα στο όνομα της, των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται στα €35 χιλ..

Η κ. Πηλείδου δηλώνει ότι έχει στο όνομα της καταθέσεις ύψους πέραν των €290 χιλ. σε έξι λογαριασμούς, πέντε στην τράπεζα Κύπρου και ένα στην Eurobank, καθώς και 2500 μετοχές τις εταιρείας Phitena Ltd και 25 της Quest5 Ltd. Ως άλλα εισοδήματα δηλώνει ότι της οφείλει ο αδελφός της  €118 χιλ., ενώ έχει στην κατοχή της ασφαλιστικά συμβόλαια με απόδοση €103 χιλ.

Στην δήλωση της υπουργού Ενέργειας επισυνάπτεται και επιστολή της αναφορικά με την συμπερίληψη της στην λίστα Γιωρκάτζη, στην οποία αναφέρει ότι ποτέ δεν είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Προσθέτει, όσον αφορά την εταιρεία η οποία συμπεριλήφθηκε στην λίστα Γιωρκάτζη, ότι άνηκε στο παππού της και της κληροδότησε μετοχές, ενώ σημειώνει ότι ποτέ δεν είχε ενεργή συμμετοχή σε αυτή. Αναφέρει επίσης, ότι υπάρχουν δύο δάνεια στο όνομα του συζύγου της ύψους πέραν των €400 χιλ.

Πώλησε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του με ημερομηνία κατάθεσης την 6η Φεβρουαρίου του 2020  αναφέρει ότι  είναι ιδιοκτήτης οικίας στην Λευκωσία αξίας €250 χιλ. Το αυτοκίνητο που είναι εγγεγραμμένο στο όνομα του είναι αξίας χίλιων ευρώ και δεν διαθέτει ομόλογα και μετοχές.

Από καταθέσεις ο υπουργός Οικονομικών έχει περίπου €200 χιλ. από €80 χιλ. που είχε στην προηγούμενη δήλωση, ενώ αναφέρει ότι από πώληση διαμερίσματος αξίας €320 χιλ. στις Βρυξέλλες έχει ξοφλήσει δύο δάνεια.  Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών χρωστούσε σε δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες €170 χιλ. και σε ανακαίνισης της οικίας €70 χιλ., σύμφωνα με την προηγούμενή του δήλωση.

Ο φτωχότερος υπουργός ο Πρόδρομος

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σε δήλωση με ημερομηνία αναφοράς τις 9 Οκτωβρίου του 2020 αναφέρει ότι είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος αξίας €250 χιλ. περίπου και κάτοχος αυτοκινήτου αξίας €30 χιλ.

Ο υπουργός Παιδείας έχει στην κατοχή του μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής,  ωστόσο δεν φαίνεται να διαθέτει καθόλου καταθέσεις, ενώ από δάνεια έχει δύο τα οποία είναι συνολικού ύψους €85 χιλ. σε Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank.

Με μετρητά στο Βέλγιο ο Χριστοδουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην δήλωση του με ημερομηνία αναφοράς την 14 Σεπτεμβρίου του 2021, αναφέρει ότι διαθέτει οικία σε προάστιο της Λευκωσίας αξίας €313 χιλ. και οικόπεδο στην γενέτειρα του την Γεροσκήπου αξίας €148 χιλ. Επίσης στην κατοχή του έχει κληρονομιά τέσσερα χωράφια στις κοινότητες Χούλου και Αναρίτα της Πάφου.

Δεν έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο, ούτε μετοχές και ομόλογα, ενώ δηλώνει ότι έχει καταθέσεις σε τράπεζες του Βελγίου πέραν των €77 χιλ. και στην Κύπρο σε τρεις λογαριασμούς συνολικό ποσό €68 χιλ.

Αναφέρει ότι έχει έσοδα από ενοικίαση οικίας €3,300, ενώ από πώληση οικοπέδου εισέπραξε €100 χιλ. Όσον αφορά στα χρέη του, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι έχει χρέη στην Ελληνική Τράπεζα συνολικού ύψους €280 χιλ. περίπου.

Με χρέη και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας στην δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του με ημερομηνία αναφοράς την 9η Σεπτεμβρίου του 2021, γράφει ότι δεν διαθέτει ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές και ομόλογα.

Ο υφυπουργός δεν κάνει αναφορά στα έσοδα από την μισθοδοσία του στην κυβέρνηση. Από καταθέσεις ο κ. Πάλμας δηλώνει ότι σε λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζα έχει το ποσό των €30 χιλ. , ενώ λαμβάνει σύνταξη χηρείας ύψους €1180 και σύνταξη από τον δικηγορικό σύλλογο € 161.

Από δάνεια ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω δηλώνει δύο στην τράπεζα Κύπρου ύψους το μεν πρώτο €67 χιλ. και το δεύτερο €14,4 χιλ.

Με οικία μισού εκατομμυρίου ο υφ. Ναυτιλίας

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης αναφέρει στην δήλωση περιουσιακών στοιχείων του με ημερομηνία αναφοράς την 9 Σεπτεμβρίου 2020 ότι είναι ιδιοκτήτης κατοικίας αξίας σχεδόν μισού εκατομμυρίου, ενώ έχει καταθέσεις πέραν των €100 χιλ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ακίνητο εκατομμυρίου δηλώνει ο Σ. Περδίος

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββα Πέρδιος στην δήλωση πόθεν έσχες με ημερομηνία κατάθεσης 15 Μαρτίου του 2019 αναφέρει ότι είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου, ενώ διαθέτει καταθέσεις σε τρεις τράπεζες, συνολικού ύψους €460 χιλ. Το αυτοκίνητο του είναι αξίας €20 χιλ. και δεν έχει δάνεια, ομόλογα και μετοχές.

«Χρυσός» υφυπουργός ο Κ. Κόκκινος

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος στην δήλωση του με ημερομηνία κατάθεσης 15 Μαΐου του 2020 αναφέρει ότι είναι συνιδιοκτήτης με την σύζυγο του σε οικία αξίας ενός εκατομμυρίου, ενώ στην κατοχή του έχει ακόμα δύο οικίες αξίας €500 χιλ.  και €1,2 εκ.

Διαθέτει σε μετρητά και καταθέσεις σχεδόν €1 εκατ., ενώ παράλληλα έχει σε επενδύσεις άλλες €300 χιλ. Τα έσοδα του από ασφαλιστικά συμβόλαια και άλλα ωφελήματα ανέρχονται στις €740 χιλ., ενώ διαθέτει πέντε οχήματα συνολικής αξίας €200 χιλ. περίπου.

Της Ελένης Χαραλάμπους