You are here

Τέλος εξέτασης αιτήσεων ένα χρόνο μετά την κατάργηση ΚΕΠ

21/09/2021 10:49

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο όλων των αιτήσεων που αφορούσαν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και εκκρεμούσε η εξέτασή τους, ενημερώνοντας σχετικά την ΕΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Υπενθυμίζεται ότι το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα καταργήθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2020.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο 15ο συνέδριο Ανάπτυξης Γης, διευκρίνισε ότι οι αιτήσεις που αφορούν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και εκκρεμούσε η εξέταση τους ήταν 1147 και αφορούσαν επενδυτές και εξαρτώμενούς τους.

Σημείωσε ότι «έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και ενημερώσαμε σχετικά την ΕΕ από τις 5 Αυγούστου 2021 και αναμένουμε την απάντηση της».

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ενημερώσει ακόμα τους ενδιαφερόμενους για το ποιες αιτήσεις έχουν εγκριθεί και ποιες όχι, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση τους και από τη Νομική Υπηρεσία».

Μάθαμε από τα λάθη στις αναπτύξεις

Κανένα επενδυτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι πλέον απόλυτα συνυφασμένο μόνο με την επένδυση, ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του ο κ.  Νουρής.

Σχετικά με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο τερματίστηκε από τον περασμένο Αύγουστο εξήγησε ότι στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο εξετάζεται από τρία υπουργεία θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια του επενδυτή με τη χώρα όπως ορίζει η ΕΕ και όχι μόνο με την επένδυση και διαβεβαίωσε ότι μαζί με τα νέα κίνητρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση είναι στρατευμένη στο θέμα της ανάπτυξης με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Διευκρίνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση τρία υπουργεία, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου, είναι σε συνεχή διάλογο και προσπαθούν να βελτιώσουν το headquartering (HQ), προσδοκώντας ότι μέσω της προσέλκυσης σοβαρών εταιρειών θα δημιουργηθεί μια ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στην Κύπρο, κάνοντας μια σειρά επενδύσεων και να αποκτήσουν και κυπριακό διαβατήριο.

Προσοχή στις διαφημίσεις

Ο κ. Νουρής απευθυνόμενος προς τις εταιρείες ανάπτυξης απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται οι διαφημίσεις που παραπέμπουν στο επενδυτικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι το μήνυμα της ΕΕ ήταν σαφές πως η απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου πρέπει να γίνεται μόνο όταν το πρόσωπο συνάψει σχέση με το κράτος μέλος και όχι όταν στηρίζεται μόνο στις επενδύσεις.

Ξεκαθάρισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σεβαστεί απόλυτα τη θέση της ΕΕ».

Της Ηρώς Ευθυμίου