You are here

Κινητές μονάδες rapid test στα δημοτικά από αύριο

21/09/2021 12:19

Με στόχο να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργούν σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 με φυσική παρουσία των μαθητών, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα διενεργεί ελέγχους με κινητές μονάδες rapid test σε Δημοτικά Σχολεία σε όλες τις Επαρχίες, για όσους μαθητές επιθυμούν να εξεταστούν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα, που θα αρχίσει από την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, και θα διενεργείται εκ περιτροπής σε εβδομαδιαία βάση δειγματοληπτικά σε Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια, απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές όλων των τάξεων (Κύκλος Α’ και Κύκλος Β’). Η διενέργεια τεστ είναι εθελοντική και θα γίνεται μόνο σε όσους μαθητές το επιθυμούν και προσκομίζουν ενυπόγραφη συγκατάθεση από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες τους. Υπενθυμίζεται ότι η δειγματοληψία για τα rapid tests γίνεται ρινικά.

Παρόλο που η διενέργεια τεστ δεν είναι υποχρεωτική για τα παιδιά των Δημοτικών, ενθαρρύνονται οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες, σε συνεννόηση με το ίδιο το παιδί, να συναινούν στην εξέταση του παιδιού τους. Δεδομένου ότι οι μαθητές των Δημοτικών δεν δύνανται προς το παρόν να εμβολιαστούν, η τακτική εξέτασή τους με rapid test συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, ιδιαίτερα των ασυμπτωματικών παιδιών, και μπορεί να αποτρέψει τη διασπορά τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό.