You are here

Επείγει για developers το νέο επενδυτικό πρόγραμμα

22/09/2021 07:44

Την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για επίτευξη του στόχου αύξησης του ΑΕΠ στα €30 δισ. υπογραμμίζει ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών και διευθύνων σύμβουλος της Cybarco Development, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, τονίζοντας ότι ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να εκπονηθεί το συντομότερο.

Μιλώντας από το βήμα του 15ου συνέδριου «Ανάπτυξης Γης», ο κ. Χατζηπαναγιώτου δήλωσε ότι για τους developers η προσέλκυση ολοένα αυξανόμενου αριθμού επενδυτών υψηλών εισοδημάτων, αποτελεί επιδίωξη και όχι ταμπού, ενώ υπέδειξε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ στα €30 δισ. χρειάζονται ξένες επενδύσεις και αύξηση του πληθυσμού της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ανέφερε χθες, ενώπιον παραγόντων του κλάδου, ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των αιτήσεων που αφορούσαν στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και εκκρεμούσε η εξέτασή τους και πως έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ. Όπως ανέφερε, εκκρεμούσε η εξέταση 1147 αιτήσεων που αφορούσαν επενδυτές και εξαρτώμενούς τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη έγκρισης του πλαισίου ταχείας αδειοδότησης μεγάλων αναπτύξεων από τη Βουλή, εκφράζοντας πρόθεση επέκτασης της εφαρμογής του.

Έφερε 10 δισ. το πρόγραμμα επενδύσεων

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young του 2018, το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα (ΚΕΠ), σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών, έφερε στη χώρα άμεσα ή έμμεσα γύρω στα €10 δισ. και 10 χιλ. νέες θέσεις εργασίας και απηύθυνε έκκληση για την εκπόνηση νέου επενδυτικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Τόνισε ότι «πλέον έχουμε αρκετή χρονική απόσταση από τα γεγονότα που προηγήθηκαν με αφορμή την πλήρη αναστολή του ΚΕΠ, ώστε να αναλογιστούμε ψύχραιμα τη σημασία εκπόνησης χωρίς άλλη καθυστέρηση ενός νέου Επενδυτικού Προγράμματος, με αυστηρό έλεγχο ως προς την υλοποίηση του, που πρωτίστως να πληροί τις προϋποθέσεις και παραμέτρους που καθορίζονται από την ΕΕ».

Υποστήριξε ότι «την ώρα που η Κύπρος ανέστελλε το ΚΕΠ της, πολλές χώρες της Μεσογείου και η Πορτογαλία, όχι απλά διατήρησαν τα κίνητρα προς τους ξένους επενδυτές, αλλά κινήθηκαν ακόμα πιο έντονα, διεκδικώντας το μερίδιο των αγοραστών, που αντικειμενικά πλέον αποκλείονταν από την Κύπρο.

«Επομένως», συνέχισε, «βλέπουμε πως ολοένα και περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα σαν μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, δίνουν κίνητρα για αναπτύξεις, ιδίως με κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό».

Χαρακτήρισε πολύ θετικές τις πρωτοβουλίες που ήδη λαμβάνονται από την κυβέρνηση και σχετίζονται με το headquartering, το οποίο θα μπορέσει να προσελκύσει ταυτόχρονα πολυεθνικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες επενδυτές υψηλού εισοδήματος.

Συνεισφορά €3 δισ. στο ΑΕΠ το 2019 από τομέα ανάπτυξης γης

Εκφράζοντας την αγωνία των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης είπε ότι «δυστυχώς ξεχνάμε, ότι δεν είμαστε οι μόνοι παίκτες στην ευρύτερη περιοχή και δεύτερο και σημαντικότερο ότι για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ, με στόχο τα €30 δισ. χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις και αύξηση του πληθυσμού της χώρας».

Υπενθύμισε επίσης ότι μόνο για το 2019, ο κλάδος εισέφερε στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν περισσότερα από €3 δισεκατομμύρια, ποσό που ξεπερνά όσα εισέφεραν ο χρηματοοικονομικός, ο ασφαλιστικός και ο βιομηχανικός κλάδος μαζί, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα, οι πέραν των 35 χιλ. εργαζόμενοί του κλάδου, στην πλειονότητα τους Κύπριοι, έχουν αποκτήσει αξιοζήλευτη τεχνογνωσία, χάρη στα πρωτόγνωρα έργα που τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν στη χώρα.

«Ιδίως την τελευταία δεκαετία, οι αναπτύξεις που συντελούνται σε κάθε κυπριακή πόλη, οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, τα οικιστικά και εμπορικά κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, το μεγαλύτερο πολυθεματικό θέρετρο-καζίνο της Ευρώπης που σύντομα θα εγκαινιαστεί και πολλά ακόμα έργα, περιποίουν τιμή για όλους εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε στην Κύπρο. Αυτά τα έργα αποτελούν την καλύτερη απόδειξη, πως όταν το κράτος στέκεται υποστηρικτικό προς την επιχειρηματική κοινότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα που στρέφουν τα βλέμματα στην Κύπρο», είπε.

Αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία και κρατικά κίνητρα

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσέλκυση εταιρειών για μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο, είπε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό στόχο που για την επίτευξή του ο τομέας ανάπτυξης γης έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Αναφέρθηκε και στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής - ICT, τον οποίο η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει, όπως είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη από μοντέρνες εγκαταστάσεις και χώρους διαμονής για τους εργαζομένους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Ζήτησε παράλληλα τη στήριξη των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης, τόσο με χρηματοδοτικά εργαλεία από τις τράπεζες, όσο και με κίνητρα από το κυπριακό κράτος, προκειμένου να στρέψουν τον προγραμματισμό των επόμενων έργων τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «η θέσπιση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όσους επενδύουν σε ακίνητα έως το 2022, αλλά και η κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για ακίνητα που εγγράφονται στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, θα ήταν μέτρα που με μικρό κόστος για το κράτος, θα τόνωναν τη ζήτηση».

«Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που τέτοια μέτρα έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, που ξέρουμε πόσο αυστηρή είναι ως προς τη δημοσιονομική πολιτική», υπέδειξε.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, χωρίς μάλιστα να έχουν οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος, όπως μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο, αφήνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις να κινηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

Μένει πίσω η ψηφιοποίηση διαδικασιών

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για λειτουργία της πλατφόρμας ψηφιοποίησης της διαδικασία υποβολής πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα και αυτή η αλλαγή, μένει πίσω χρονικά, λόγω των συνηθισμένων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού του τόπου.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου κάλεσε την κυβέρνηση, την πολιτεία και τα κόμματα να καλέσουν σε επαφές τους ειδικούς του τομέα ώστε να διαμορφώσουν μαζί προτάσεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μένουμε σε ένα από τα καλύτερα ‘οικόπεδα’ στον κόσμο. Ας το αξιοποιήσουμε».

Της Ηρώς Ευθυμίου