You are here

Αυξημένες δαπάνες για το υφυπουργείο Πολιτισμού

22/09/2021 11:24

Σάρκα και οστά άρχισε να παίρνει το πέμπτο υφυπουργείο που προωθεί η κυβέρνηση, το υφυπουργείο Πολιτισμού, μετά τα υφυπουργεία Τουρισμού, Ναυτιλίας και Καινοτομίας και πρόσφατα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, η λειτουργία του υφυπουργείου θα απαιτεί αυξημένες δαπάνες.

Το νομοσχέδιο για δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στην παρουσία του κ. Προδρόμου, μετά από διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με σκοπό την επίλυση διαφορών νομικής φύσεως και άρσης επιφυλάξεων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Προδρόμου μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής δήλωσε ότι η Κύπρος αποκτά μια ξεχωριστή πολιτική δομή για τον πολιτισμό, η οποία δεν θα αναφέρεται στον υπουργό Παιδείας, αλλά απευθείας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε θα πρόκειται για τη  δημιουργία μια ξεχωριστής διοικητικής δομής και ενός επιτελικού οργάνου της πολιτείας, που θα φροντίζει στο σύνολο τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο την πολιτιστική κληρονομιά, όσο και την πολιτιστική δημιουργία.

Χαρακτήρισε τη δημιουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου «ένα μεγάλο βήμα», σημειώνοντας πως «αυτό που πάμε να κάνουμε, για να δώσουμε επιτέλους όπως είναι η κοινή επιθυμία όλων εδώ και πολλά χρόνια, τη δέουσα προσοχή στον πολιτισμό μας».

Πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ενσωμάτωσης των υφιστάμενων δομών του πολιτισμού στο υπό δημιουργία υφυπουργείο, τονίζοντας ότι κανένας από τους λειτουργούς των τμημάτων που θα μεταφερθούν από το υπουργείο δεν θα απωλέσει την εργασία του και πως η μετάβαση στο νέο υφυπουργείο θα γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι αρχικά θα γίνει ο διορισμός υφυπουργού και γενικού διευθυντή του νέου υφυπουργείου, ενώ σημείωσε ότι θα απαιτηθούν αυξημένες δαπάνες για τη λειτουργία του υφυπουργείου Πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο νέο υφυπουργείο θα μεταφερθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Τμήμα για το οποίο υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα της απόφασης, κάτι που όπως είπε διερευνήθηκε και δεν φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα.

Ανάλογη ήταν η θέση που εξέφρασε και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ανέφερε ότι ζητήθηκε γνωμοδότηση και μετά από εξέταση δεν προκύπτει ζήτημα με τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό δημιουργία υφυπουργείο Πολιτισμού.

Όσον αφορά τον ΘΟΚ, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες που αφορούν στη θεατρική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν αλλάζει για το υφιστάμενο προσωπικό του ΘΟΚ.

Πρόσθεσε ότι νομοσχέδιο που θα κατοχυρώνει την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις είχε το υπουργείο συζητήθηκαν διεξοδικά και θέση τους είναι πως πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του υφυπουργείου από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση.

Σημειώνεται ότι τα πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του υφυπουργείου Πολιτισμού, αν και κάποια εξ αυτών εκφράζουν και τις επιφυλάξεις τους. Ωστόσο, η πεποίθηση των μελών των αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής είναι πως το θέμα πρέπει να προχωρήσει, αφού κάνουν λόγο για «τραγικά επίπεδα» στην Κύπρο σε σχέση με   την αξιοποίηση του πολιτισμού.

Μυλωνάς: Ελπίζω να μην είναι ακόμα ένα πυροτέχνημα

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς σε δηλώσεις είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης, ελέγχου και αλληλοενημέρωσης, για να προσθέσει πως «θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να προχωρήσουν, γιατί σημείωσε «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης των αναγκών μια κοινωνίας, η οποία είναι σε επίπεδα τραγικά, όσον αφορά την εκτίμηση και την αξιοποίηση του πολιτισμού».

Ανέφερε ακόμα πως χρειάζεται να σπρώξουν τα πράγματα, να ξεπεράσουν συνδικαλιστικές αντιλήψεις, κομματικές αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουν στη δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού. Εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι άλλη μια «προσπάθεια πυροτεχνήματος», αλλά η Κυβέρνηση να έχει πραγματική βούληση.

Κάρουλας: Γεφύρωση των διαφωνιών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι ο το κόμμα του χαιρετίζει την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι είναι μια νέα πρόταση, που δίνει συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Είπε πως «απαιτείται η δημιουργική παρέμβαση όλων προς άρση και γεφύρωση των όποιων διαφωνιών, έτσι ώστε το σπουδαίο αυτό νομοσχέδιο να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση».

Χριστοφίδης: Δεν θα δοθούν λεφτά στον πολιτισμό

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως το κόμμα του αντικρίζει θετικά τη δημιουργία του υφυπουργείου, ωστόσο, έθεσε και τις επιφυλάξεις τους αναφορικά στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου υφυπουργείου θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερος».

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το υφυπουργείο Πολιτισμού θα παραμείνει με τα κονδύλια, που αντιστοιχούν σήμερα στο 0,002% του συνολικού προϋπολογισμού. Όπως σημείωσε «αν δε δοθούν λεφτά στον πολιτισμό ότι δομές και να γίνουν θα είναι χωρίς αντίκρισμα».

Σαββίδης: Ανησυχία για Τμήμα Αρχαιοτήτων

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε με τη σειρά του πως «η Κύπρος του πολιτισμού βεβαίως χρειάζεται ένα υφυπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία, που δικαιωματικά θα πρέπει να έχει ο πολιτισμός».

«Ως ΔΗΚΟ», ανέφερε, «έχουμε κάποια εύλογα ερωτήματα όπως τι μέλλει γενέσθαι με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος που θα έχει ο ΘΟΚ. Θα τα δούμε όλα τις επόμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν άπαντες ότι ο πολιτισμός έχει τη μεγαλύτερη αξία».

Τρυφωνίδης: Χάσμα απόψεων για ΘΟΚ και Τμήμα Αρχαιοτήτων

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι «παρ’ όλη την καλή διάθεση του υπουργού να εκπληρώσει ένα μεγαλεπήβολο, διαχρονικό στόχο και αίτημα όλης της κοινωνίας, ουσιαστικά μας έχει παρουσιαστεί ένα νομοσχέδιο στο οποίο καθρεφτίζεται τόσο η διάσταση απόψεων και η διαφορετική αντίληψη μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Οργανισμών όσο και η προχειρότητα ενός εγγράφου με κενά και παραλείψεις».

Πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το ΘΟΚ με τους οποίους δεν υπήρξε ολοκληρωμένος διάλογος και ότι επιβάλλεται να γίνει ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και επηρεαζόμενων μερών για γεφύρωση του χάσματος για ένταξη του Τμήματος στο νέο Υφυπουργείο, την προστασία του ΘΟΚ από τον ορατό κίνδυνο αποψίλωσης και υποβάθμισης του.  

Αποστόλου: Ο τόπος χρειάζεται το υφυπουργείο

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε το κόμμα του είναι υπέρ της  δημιουργίας υφυπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη αργήσει να πάρουμε την πολιτική απόφαση». «Αυτός ο τόπος χρειάζεται ένα υφυπουργείο, το οποίο θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα πολιτισμού. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να πάει σε βάθος χρόνου  και δεν πρέπει να μπουν τα οποιαδήποτε προσκόμματα για αναβολή ή καθυστέρηση της δημιουργίας υφυπουργείου». ή καθυστέρηση της δημιουργίας υφυπουργείου».

Της Ελένης Χαραλάμπους