You are here

Άφθονο χρήμα ρέει στο εγχώριο asset management

23/09/2021 08:14

Ανοδική πορεία σημειώνει φέτος η εγχώρια αγορά του asset management, ενισχύοντας τα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου και διαμορφώνοντας θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καταλυτικό ρόλο φέτος έχουν διαδραματίσει παράγοντες όπως η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, η άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες στους προθεσμιακούς καταθέτες.

«Στην Ελλάδα, συνέβη λίγο-πολύ αυτό που είδαμε να γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κράτη δανείστηκαν και μεταβίβασαν ποσά στους πολίτες τους, τα οποία δεν κατανάλωσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αυξήσεις στις καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν μεγάλες και αποτέλεσαν παγκόσμιο φαινόμενο.

Παράλληλα, με το ΑΕΠ της χώρας να υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το 7% και τα τραπεζικά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων να προσεγγίζουν το μηδέν, είναι εύλογο ότι τμήμα των αποταμιευτών στρέφεται προς εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης της περιουσίας τους (αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο), τοποθετούμενο είτε σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, είτε σε ακίνητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το Νοέμβριο του 2020 έως και τα μέσα του τρέχοντος μήνα είχαμε σημαντική άνοδο κεφαλαιακών ροών κατά περισσότερο από δύο δισ. ευρώ στα αμοιβαία κεφάλαια των ελληνικών ΑΕΔΑΚ (αυξημένος αριθμός μεριδίων επί τρέχουσες τιμές μεριδίων, άρα το ποσό αυτό είναι ως ένα βαθμό επηρεασμένο από την άνοδο της τρέχουσας τιμής των μεριδίων).

Ανάλογα είναι τα μηνύματα που προέρχονται από το μέτωπο των μακροπρόθεσμων αποταμιευτικών-επενδυτικών προϊόντων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις το ρίσκο το αναλαμβάνουν οι πελάτες. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου φετινού επταμήνου, η παραγωγή ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις διαμορφώθηκε στα 355 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 61% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τον Ιούλιο ειδικότερα, η σχετική παραγωγή ήταν κατά 83,7% μεγαλύτερη σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την ίδια περίοδο όπου πολύ μεγάλα ποσά κατευθύνονται σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά προϊόντα, τα εταιρικά ομόλογα (π.χ. εκδόσεις Costamare, Motor Oil) και το χρηματιστήριο (βλέπε ανεβασμένος όγκος συναλλαγών στο ΧΑ, συμμετοχές επενδυτών σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπως π.χ. αυτές των τραπεζών Πειραιώς και Alpha BankΑΛΦΑ +0,98%, ή ακόμη μεγάλων ομίλων όπως πχ Ελλάκτωρ και Αεροπορία Αιγαίου) οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών εξακολουθούν να αυξάνονται, ανεβάζοντας έτσι την πίτα που εν μέσω περιβάλλοντος μηδενικών επιτοκίων διεκδικεί η εγχώρια αγορά του asset management.

Έτσι, (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα, με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αυτά του φετινού Ιουλίου) η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών συνεχίζεται μήνα με το μήνα: +13,9 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2019, +5,1 δισ. ευρώ από την αρχή της φετινής χρονιάς, +1,35 δισ. ευρώ κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

«Όσο τα επιτόκια θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και όσο δεν παρατηρείται κάποια έντονη αναστάτωση στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, η ανοδική τάση στο εγχώριο asset management θα συνεχίζεται, ιδίως αν συνεκτιμηθεί το αυξημένο ελληνικό ΑΕΠ που αναμένεται κατά τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει παράγοντας του κλάδου.

Πηγή: Euro2day