You are here

Ζητούν μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων για θεματικό πάρκο

23/09/2021 15:51

Η περιβαλλοντική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη, τις συσσωρευτικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα, από την κατασκευή οικολογικού εκπαιδευτικού αγροκτήματος επισκέψιμου από το κοινό, στην κοινότητα Πραστειού Κελλακίου, ζήτησε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Decosta Labs Ltd, να καταθέσει μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ), προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία γνωμάτευσης του έργου.

Σύμφωνα με την έκθεση το αιτούμενο θεματικό πάρκο το οποίο θα είναι επισκέψιμο από το κοινό, χωροθετείται εκτός ορίου ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει, οινοποιείο, αποστακτήριο, τυροκομείο, ελαιοτριβείο, καφετέρια, εστιατόριο, εργαστήριο συντηρήσεων του μηχανολογικού εξοπλισμού, αμφιθέατρο, χώρο πώλησης εισιτηρίων – κατάστημα βιολογικών προϊόντων, βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων, χώρους υγιεινής και χώρους στάθμευσης.

Η περιβαλλοντική αρχή σημειώνει ότι η κυριότερη σημαντική επίπτωση αφορά την πλήρη αλλαγή στον χαρακτήρα του τοπίου της περιοχής από την αποκοπή δέντρων και την αλλοίωση του ανάγλυφου των προτεινόμενων τεμαχίων και της χρήσης γης αλλά και λόγω των επιπρόσθετων υποδομών που ενδεχομένως να χρειαστεί η ανάπτυξη και τις αυξημένης επισκεψιμότητας θα δημιουργηθούν  περισσότερες και συσσωρευτικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής αλλά και στο τοπίο.

Τα προτεινόμενα τεμάχια ανέγερσης του έργου εμπίπτουν σε Ζώνη Προστασίας Ζ1 (Ζώνη Προστασίας) και βρίσκονται περίπου 200 μέτρα από την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 - Ειδική Ζώνη Διατήρησης Δάσος Λεμεσού, περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής, θέματα τοπίου και μη συμπαγούς ανάπτυξης. Επιπρόσθετα εντοπίζονται είδη πτηνοπανίδας αφού είναι σε κοντινή απόσταση από χώρο φωλιάσματος του είδους Aquila Fasciata. Επιπλέον, για τις ανάγκες του προτεινόμενου έργου αναμένεται η αποκοπή δέντρων και αφαίρεση χαμηλής άγριας βλάστησης.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει μικρές κτιριακές υποδομές, όπου θα πραγματοποιούνται και θα επιδεικνύονται στους επισκέπτες παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής ελαιόλαδου,  τυροκομικών προϊόντων, οίνου, καθώς και πρακτικές παραγωγής βιολογικών καλλυντικών.

Συγκεκριμένα οι υποδομές του προτεινόμενου έργου περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις ελαιοτριβείου, αποστακτηρίου, τυροκομείου, οινοποιείου, αρχείου σπάνιων κυπριακών σπόρων, καταστήματος βιολογικών προϊόντων, καφετέριας και εστιατορίου. Επιπρόσθετα περιλαμβάνει αμφιθέατρο, υπόγειο βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και χώρους στάθμευσης λεωφορείων και ιδιωτικών οχημάτων.

Στους εξωτερικούς χώρους του θεματικού πάρκου θα καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές ελιές, αμπέλια και διάφορα είδη βοτάνων.

Η έκταση που θα καταλαμβάνουν οι κτιριακές και συναφείς υποδομές του έργου είναι της τάξεως του 29% περίπου της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων. Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι χώροι στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων και λεωφορείων. Ο δημόσιος χώρος πρασίνου που θα παραχωρηθεί είναι της τάξεως του 15%.

Σκοπός του έργου είναι η οργανωμένη ανάπτυξη, η οποία θα λειτουργεί υπό ενιαία διαχείριση και θα έχει ως κεντρική δραστηριότητα την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών, παράλληλα με την ψυχαγωγία τους, μέσω της προβολής θεμάτων περιβαλλοντικού, οικολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, περιλαμβανόμενων και αυτών που αφορούν την παράδοση του τόπου.

Της Ηρώς Ευθυμίου