You are here

Δυσλειτουργεί το κοινοβούλιο

24/09/2021 07:27

Εικόνα δυσλειτουργίας παρουσιάζει το κοινοβούλιο με τους βουλευτές και προέδρους των επιτροπών να φαίνεται πως κάνουν ό,τι θέλουν, αγνοώντας τους κανονισμούς που οι ίδιοι θέσπισαν.

Πρακτικές που παραβιάζουν διαδικασίες, συνταγματικές διατάξεις και τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, εντοπίζει η διεύθυνση της Βουλής, απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τήρηση του Κανονισμού και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών και προβλημάτων που παρατηρούνται στη λειτουργία των επιτροπών.

Σε επιστολή της προς τους προέδρους, κατόπιν εξουσιοδότησης από την πρόεδρο του Σώματος, η γενική διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου, αναφέρει ότι η αυστηρή τήρηση του κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων και η εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών αποτελεί πρώτιστο καθήκον των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, το οποίο απορρέει από την ίδια την κανονιστική φύση του κανονισμού της Βουλής, όπως αυτή προκύπτει και από την εκ του Συντάγματος παραχωρημένη αυτονομία στη Βουλή να ρυθμίζει η ίδια τα εσωτερικά της θέματα.

Προσθέτει ότι κάθε πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής οφείλει ο ίδιος να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται ο κανονισμός της Βουλής και να αποφεύγονται ή να αποτρέπονται τα προβλήματα και η υποβολή ενστάσεων από διάφορες πλευρές.

Οκτώ προβλήματα στη λειτουργία Βουλής

Η κ. Ιερωνυμίδου, αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί και επισημανθεί τα ακόλουθα οκτώ ζητήματα στα οποία δεν τηρείται ο κανονισμός της Βουλής και στα οποία οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

-Εγγραφή θεμάτων με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου για το ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο γίνεται σε περισσότερες από μία επιτροπές κατά παράβαση πρόνοιας του κανονισμού της Βουλής.

- Εγγραφή θεμάτων με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου τα οποία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής στην οποία εγγράφονται.

- Επανεγγραφή με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου μεγάλου αριθμού διαγραφέντων θεμάτων χωρίς την υποβολή αιτιολογικής έκθεσης από τους περισσότερους βουλευτές, χωρίς να εξετάζεται η σημασία ή το επίκαιρο του θέματος.

-Μη τήρηση ή και παράκαμψη των προβλεπόμενων σταδίων συζήτησης ενός σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου.

- Απευθείας συνεννοήσεις των προέδρων κοινοβουλευτικών κομμάτων με ανεξάρτητες αρχές και αξιωματούχους ως προς τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων νομοσχεδίων, τα οποία θα υποβληθούν προς ψήφιση, χωρίς να λαμβάνει γνώση ο υπουργός που υπέβαλε το νομοσχέδιο στη Βουλή και κατά παράβαση της σχετικής συνταγματικής διάταξης.

- Παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων σε συνεχιζόμενες συνεδρίες των επιτροπών, αντί μόνο στο πρώτο στάδιο που είναι το στάδιο της συζήτησης επί της αρχής.

- Συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων πριν την επίσημη κατάθεση τους κατά παράκαμψης της προβλεπόμενης διαδικασίας.

- Παρέμβαση διάφορων προσώπων και φορέων στη λειτουργία των επιτροπών κατά εξωθεσμικό και μη επιτρεπτό τρόπο, γεγονός που δημιουργεί στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, θα θέσει τα ποιο πάνω ζητήματα καταρχάς στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα και σύσκεψη των προέδρων των επιτροπών για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων λειτουργίας των επιτροπών, με απώτερο σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ε.Χ.