You are here

Κομισιόν: €603 εκατ. στην Κύπρο από ταμείο SURE

26/09/2021 06:01

Το συνολικό ποσό των €603,8 εκατ. έχει λάβει η Κύπρος ως στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου SURE μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ εξοικονόμησε €60 εκατ. σε τόκους.

Τα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση των σχεδίων επιδότησης και στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου προανήγγειλε τον τερματισμό των σχεδίων επιδότησης τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την χρήση του εργαλείου SURE, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έξι κράτη μέλη που ήδη επωφελούνταν από το πρόγραμμα, ανάμεσά τους και η Κύπρος, υπέβαλαν αίτημα για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από το ταμείο, το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το επιπρόσθετο ποσό που έλαβε η Κύπρος,  ανήλθε στα €124,7 εκατ. και αποτελεί μέρος του συνόλου των €603,8 εκατ. ενώ δεν εκκρεμεί κανένα υπόλοιπο για εκταμίευση προς την Κύπρο.

Προσωρινή διαφορά 3 εκατ. για την Κύπρο

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Κύπρος, είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναφέρει χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για μέτρα που υποδεικνύονται στις αντίστοιχες αποφάσεις εφαρμογής του Συμβουλίου (CΙDs), σε σχέση με το ποσό που έλαβαν υπό το σχέδιο SURE.

Ωστόσο, σημειώνεται πως η Κύπρος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα απορρόφησης. Η διαφορά αφορά €3 εκατ. λιγότερες δημόσιες δαπάνες (0,6% του δανείου) σε σχέση με το ποσό που λήφθηκε, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η χώρα έλαβε περισσότερη χρηματοδότηση από το ESF (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) από ότι αναμενόταν.

Προστίθεται ότι η Κύπρος έχει αναφέρει μόνο προγραμματισμένες δαπάνες μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο, αυτές αναμένεται να επεκταθούν και ως εκ τούτου, η διαφορά αναμένεται να είναι προσωρινή, λόγω δαπανών μετά τον Ιούνιο 2021, που δεν έχουν ακόμα δηλωθεί.

Επέκταση σχεδίων στήριξης

Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες που στο πρώτο μισό του 2021, επέκτειναν τα βραχυπρόθεσμα σχέδια στήριξης της απασχόλησης προς αντιμετώπιση των νέων κυμάτων της πανδημίας και που αύξησαν την γενναιοδωρία των σχεδίων τους, για παράδειγμα, μέσω κάλυψης μεγαλύτερου μέρους των μισθών εργαζομένων, μείωσης των οροφών για δικαιούχους ή διευκόλυνσης της πρόσβασης στα σχέδια.

Σε αντίστοιχες ενέργειες προχώρησαν επίσης, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Συνεχίζεται η στήριξη στα πλείστα κράτη

Όπως σημειώνεται, η πλειοψηφία των κρατών μελών που χρησιμοποίησαν το SURE για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων σχεδίων εργασίας, δεν έχουν άρει ακόμα την έκτακτη στήριξη.

Έντεκα από τα 16 εξακολουθούν να διατηρούν τα σχέδια, ενώ πολλά στοχεύουν στην σταδιακή κατάργησή τους μετά το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες που στοχεύουν σε σταδιακή κατάργηση αργότερα εντός του 2021. Ειδικότερα, η Κύπρος προγραμματίζει τερματισμό των σχεδίων τον Οκτώβριο, ωστόσο αναφέρεται πως οι προθεσμίες μπορεί να μεταβληθούν αναλόγως των επιδημιολογικών εξελίξεων.

Αντίθετα, ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη διακόψει τα σχέδια έκτακτης στήριξης της απασχόλησης. Αυτά είναι η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Πολωνία, που διέκοψαν τα σχέδια το Μάιο ή Ιούνιο του 2021.

Με βάση στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση, η Κύπρος καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία κάλυψη τόσο εργαζομένων, όσο και επιχειρήσεων, από το προγράμματος SURE το 2020.

Συγκεκριμένα, καλύφθηκε μέσω του σχεδίου σχεδόν το 50% των εργαζομένων και πέραν του 50% των επιχειρήσεων. Οι τομείς δραστηριότητας που καλύφθηκαν ήταν οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, η βιομηχανία, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Όπως σημειώνεται, η Κύπρος εξοικονόμησε 0,06 δισ. σε τόκους, μέσω του προγράμματος SURE.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, αναφέρεται ότι το SURE έχει συμβάλει στο να περιοριστεί αποτελεσματικά η αύξηση της ανεργίας στα δικαιούχα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Της Μαρίας Χαμπή