You are here

Στ. Χριστοφόρου, Conercon Energy: Γιατί συμφέρουν τα φωτοβολταϊκά

02/10/2021 06:00

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρόνο με το χρόνο διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των Κυπρίων.

Από την μια, οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρισμού, από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις του κόστους ρεύματος και από την άλλη, η υποχρεωτική στροφή στην πράσινη ενέργεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών, θέτουν σε πρώτο πλάνο τις επιλογές χρήσης πράσινης ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Απαντήσεις σε ερωτήματα και ενδοιασμούς που απασχολούν πολίτες και επιχειρήσεις που καλούνται να αποφασίσουν αν θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις κατοικίες ή στις επιχειρήσεις τους, δίνει σε συνέντευξή του στην Stockwatch ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Conercon Energy Solutions Σταύρος Χριστοφόρου.

Σημειώνει ότι το κόστος εγκατάστασης ενός οικιακού συστήματος αποσβένεται σε περίοδο 3-4 ετών και πως το κόστος συντήρησης του, είναι πολύ μικρό, ενώ καθησυχάζει ανησυχίες αναφορικά με τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στη μόνωση στεγών από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αρχίσει να διεισδύουν στην καθημερινότητα των Κυπρίων, (οικίες και επιχειρήσεις) και κυρίως τα φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συμφέρουν πραγματικά, ποιο είναι το οικονομικό όφελος που θα αποκομίσει από μία τέτοια επένδυση μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό;

Είναι πλέον γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητα των συμπατριωτών μας τα τελευταία χρόνια και γενικά ο Κύπριος άρχισε και ψάχνει λύσεις και να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της καθαρής παραγωγής οποιασδήποτε ενέργειας (θερμικής ή ηλεκτρικής) από εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια και οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του πλανήτη, επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμβολή τους στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη .

Ειδικότερα σε χώρες όπως η Κύπρος, με την άφθονη ηλιοφάνεια, η στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές φαντάζει αυτονόητη και επιβεβλημένη. Επιπρόσθετα αυτό που επηρέασε τους Κύπριους σε μεγάλο βαθμό να βρουν άμεσες λύσεις κυρίως από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  είναι και το οικονομικό όφελος που έχουν στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα τελευταία χρόνια η τιμολογήσεις της ΑΗΚ έχουν ανέβει αρκετά λόγω της ανόδου της τιμής των πρώτων υλών στην παγκόσμια αγορά καθώς και λόγω των διάφορων κυβερνητικών φορολογιών  που είναι ενσωματωμένοι στους λογαριασμούς της.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εξοικονομήσεις την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ’ επέκταση τον λογαριασμό του αλλά ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οικία ή την επιχείρηση σου.

Ποια είναι τα έξοδα αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης ενός συστήματος;

Το κόστος που χρειάζεται για την εγκατάσταση και συντήρηση ενός φωτοβολταικού συστήματος είναι ανάλογο με το μέγεθος και τη δυνατότητα παραγωγής του. Συνήθως η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης  ενός μέσου μεγέθους συστήματος κυμαίνεται στα 3 με 4 χρόνια.

Όσο αφορά το κόστος συντήρησης ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος είναι πολύ μικρό γιατί το μόνο που απαιτείτε είναι το πλύσιμο των φωτοβολταϊκών πλαισίων 3 με 4 φορές τον χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

Τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος δε χρειάζονται συντήρηση σε περίπτωση που εγκατασταθεί ποιοτικός και αξιόπιστος εξοπλισμός καθώς και ώριμες τεχνολογίες.

Το κόστος είναι προσιτό για το μέσο νοικοκυριό ή επιχείρηση; Υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις, επιχορηγήσεις;

Το κόστος της εγκατάστασης είναι προσιτό για το μέσο νοικοκυριό ή την επιχείρηση που θέλει να μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση με διάφορα σχέδια επιχορηγήσεων για νοικοκυριά δίνει κίνητρα στους συμπατριώτες μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες τους. Τα σχέδια επιχορηγήσεων που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο είναι τα ακόλουθα:

  • Xορηγία €250 ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε υποστατικά οικιακών καταναλωτών. 
  • Xορηγία €750 ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750.

Επίσης οι τράπεζες προσφέρουν δανειοδοτικά σχέδια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και έτσι με αυτό τον τρόπο βοηθούν τα νοικοκυριά και τους παρέχουν και επιπρόσθετο κίνητρο.

Ποια είναι η απόδοση ενός συστήματος και μπορεί να χωρέσει σε μια μικρή στέγη οικίας ή επιχείρησης και να καλύπτει τις ανάγκες;

Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος εξαρτάται από το μέγεθος και που θα εγκατασταθεί. Υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος και στην πιο μικρή επιφάνεια στέγης.

Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μόνωση της στέγης;

Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην μόνωση της στέγης, είτε είναι επίπεδη η οροφή, είτε η στέγη είναι κεκλιμένη με κεραμίδι. Χρησιμοποιούνται τέτοια υλικά έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η στεγανότητα της οροφής. 

Τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αποφασίσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα;

Αρχικά πρέπει να υπολογιστεί το μέγεθος του συστήματος που θα εγκατασταθεί, δηλαδή πόσο μεγάλο θα είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα. Για την διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ετήσιες ανάγκες για  κατανάλωση της εγκατάστασης σε kWh.

Δεδομένου ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε ετήσια βάση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας μετά τον ετήσιο συμψηφισμό δεν αποζημιώνεται, η ετήσια παραγόμενη ενέργεια από το σύστημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση. 

Εκτίμηση της κατανάλωσης, μπορεί να γίνει από τους υπάρχοντες λογαριασμούς της ΑΗΚ. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί και να υπολογιστεί πιθανή μελλοντική αύξηση ή μείωση της κατανάλωσης.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του όταν θα αποφασίσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα είναι η επιλογή της σωστής εταιρείας που θα εγκαταστήσει το σύστημα η οποία πρέπει να διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, τεχνογνωσία, και εμπιστοσύνη.

Επίσης θα πρέπει να μελετηθεί η ποιότητα των προτεινόμενων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, τα χρόνια εγγύησης που προσφέρουν οι κατασκευαστές και το πραγματικό κόστος του συστήματος που υπολογίζεται με το σύνολο της ισχύς του συστήματος σε Watt.

 

 

Της Ελένης Χαραλάμπους