You are here

Δυναμική επέδειξε το δ΄ τρίμηνο του 2017 η γερμανική οικονομία

14/02/2018 15:04

Ανάπτυξη 0,6% κατέγραψε η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας την οικονομική ισχύ της χώρας, καθώς οι Γερμανοί πολιτικοί καταβάλλουν προσπάθειες να σχηματίσουν Κυβέρνηση.
 
Τα στοιχεία ακολουθούν την ανάπτυξη κατά 0,9% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017, κατά 0,6% το δεύτερο και κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο – με βάση προσαρμοσμένα εποχικά στοιχεία.
 
Συνδυασμένα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα πρόσθεσαν ανάπτυξη συνολικά 2,2% σε ολόκληρο το έτος, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2011.
 
Τα στοιχεία της Τετάρτης επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση της Destatis για ολόκληρο το έτος που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.
 
Οι τελευταίοι τρεις μήνες του έτους κατέδειξαν ότι οι εξαγωγές συνέβαλαν περισσότερο στην ανάπτυξη από ό, τι συνέβαλαν το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
 
Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν. Οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δαπάνες στον τομέα των κατασκευών.
 
Το Υπουργείο οικονομίας της Γερμανίας εκτιμούσε τον Ιανουάριο ελαφρά ταχύτερη ανάπτυξη κατά 2,4% για ολόκληρο το 2017.