You are here

Φυτρώνουν 21 πύργοι για αγοραστές διαβατηρίων

16/02/2018 07:02

Περισσότερα από 1000 πολυτελή διαμερίσματα αναμένεται ότι θα ρίξουν στην αγορά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης τα επόμενα 3-4 χρόνια απευθυνόμενοι στην προσοδοφόρα αγορά των ξένων αγοραστών που επιδιώκουν παράλληλα να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επένδυσης άνω των €2,5 εκ., εκ των οποίων οι €500 χιλ. θα πρέπει να διατεθούν για αγορά μόνιμης κατοικίας, οι επιχειρηματίες τρέχουν να επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατόν βαθμό το σχέδιο, φοβούμενοι τις φημολογίες ότι κάποια στιγμή η ευρωπαϊκή επιτροπή θα θέσει ένα όριο στον αριθμό των διαμερισμάτων που θα δικαιούται κάποιος να αγοράσει.

Με τα σημερινά δεδομένα ένας ξένος επενδυτής δικαιούται να αγοράσει ένα διαμέρισμα για μόνιμη κατοικία ή επένδυση.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Κύπρος εκδίδει γύρω στα 400 διαβατήρια ετησίως σε ξένους επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων στρέφονται σε πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα.

Η «αγορά» των διαβατηρίων έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην κατασκευαστική αγορά, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.  Έχει επίσης βάλει την Κύπρο στο επίκεντρο διεθνών κριτικών για την πρακτική που ακολουθεί.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, σε στάδιο εξασφάλισης άδειας ή υλοποίησης των κατασκευαστικών έργων βρίσκονται 21 πύργοι από 20 έως 51 ορόφους, με τον ανάλογο αριθμό πολυτελών διαμερισμάτων προς άγρα και του πιο απαιτητικού επενδυτή.

Από αυτούς οι 16 βρίσκονται στη Λεμεσό, οι 3 στη Λευκωσία και 2 στην Αγία Νάπα.

Σύντομα αναμένονται παρόμοιες αναπτύξεις σε Λάρνακα και Πάφο.

Μόνο από τους πύργους One με 34 ορόφους, το Limassol Neo αποτελούμενο από τέσσερις πύργους 43, 38, 31 και 25 ορόφων, το Olympic Residence το οποίο συνθέτουν 2 πύργοι από 20 ορόφους έκαστο, το Olympic Resort με 41 ορόφους και το Limassol Delmar 27 ορόφων, θα διατεθούν στην αγορά συνολικά 880 πολυτελή διαμερίσματα.

Αν υπολογιστούν επίσης τα διαμερίσματα που θα προέλθουν από την επένδυση της εταιρείας Leptos Estates η οποία θα αποτελείται από δύο οικιστικούς πύργους 23 και 33 ορόφων στο έργο «Blue Marine», άλλοι τρείς πύργοι τις εταιρείας Lanitis Old Mansion (Lanitis Seafront) και δύο πύργοι στην περιοχή Αμαθούντας 25 ορόφων, τότε ο αριθμός των νέων διαμερισμάτων που θα εμπλουτίσουν μόνο την αγορά της Λεμεσού θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 διαμερίσματα. 

Πάντως ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού σε δηλώσεις στη StockWatch παρουσιάστηκε καθησυχαστικός ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαφοροποιήσει την ουσία του μέτρου.

Διαβεβαίωσε τις ότι δεν τίθεται θέμα λήξης του κινήτρου σημειώνοντας ότι «η ανησυχία που επικρατεί σχετίζεται με τη διερεύνηση του θέματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την ευρωπαϊκή επιτροπή και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τις χώρες που εφαρμόζουν το μέτρο».

Τι λένε οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τα projects

Ο πρόεδρος των developers Παντελής Λεπτού σε δηλώσεις στη StockWatch προέβλεψε το τέλος αυτών των αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

«Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει άλλη ιδιόκτητη παραθαλάσσια γη, άρα εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα τεθεί ένα τέλος στα πολυώροφα κτήρια κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «το να υπάρχουν στα σκαριά χίλιες μονάδες δεν θεωρώ υπερβολικό το νούμερο, διότι σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε χρόνων θα διατεθούν όλα λαμβανομένου υπόψη ότι μπορούν να πουληθούν 200 διαμερίσματα το χρόνο.

Η ζήτηση είναι αυξημένη διότι πρόκειται για παραθαλάσσια διαμερίσματα νέου τύπου που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Από διαφορετική οπτική γωνία βλέπει το θέμα ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοΐζου ο οποίος θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες λαμβάνουν μεγάλο ρίσκο λόγω του ενδεχομένου η ΕΕ να ζητήσει να μπουν όρια στην πρακτική που ακολουθείται.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο το οδικό δίκτυο της Λεμεσού θα σηκώσει την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που θα δημιουργηθεί όταν τελειώσουν όλες αυτές οι αναπτύξεις, σημειώνοντας ότι στο Ντουμπάι που επικαλούμαστε, τα οχήματα παραμένουν κολλημένα στους δρόμους για ώρες.

Αναλυτικότερα τα έργα σε Λεμεσό και Λευκωσία

Στη Λεμεσό ο πύργος «The One» της Pafilia Property Developers. Το έργο που βρίσκεται επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό αποτελείται από 37 ορόφους, 83 πολυτελή διαμερίσματα και ένα τριώροφο ρετιρέ, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Το ύψος του ανέρχεται στα 170 μέτρα. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2019 και θα κοστίσει γύρω στα €60 εκ.

Η ίδια εταιρεία αιτείται άδειας για άλλους τέσσερις πύργους 43, 38, 31 και 25 ορόφων στο έργο με την επωνυμία «Limassol Neo», φιλοδοξώντας να πουλήσει άλλα 345 πολυτελή διαμερίσματα κυρίως στη ξένη αγορά. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει €250 εκ. και θα γίνει επί του παραλιακού μετώπου δίπλα από το δημόσιο κήπο της πόλης.

Επί της 28ης Οκτωβρίου έχουν ανεγερθεί άλλοι δυο πύργοι ύψους 63 μέτρων ο καθένας. Πρόκειται για το «Olympic Residence» με δύο πύργους 20 ορόφων ο καθένας στους οποίους στεγάζονται 104 επαύλεις και 17 εμπορικές μονάδες με πισίνες, ιδιωτική λέσχη, γήπεδο τένις, σπα με ρωμαϊκό λουτρό, κομμωτήριο και γυμναστήριο.

Στα σκαριά από τον ίδιο όμιλο βρίσκεται και το «Olympic Resort», με 41 ορόφους το οποίο αποτελεί συνέχεια του Olympic Residence.

Θα ανεγερθεί σε έκταση 28 χιλιάδων τ.μ. στην περιοχή Μουτταγιάκας, ανατολικά της Λεμεσού και θα περιλαμβάνει 180 κατοικίες με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλους τους ενοίκους της. Οι 38 όροφοι του κτηρίου θα στεγάζουν τα διαμερίσματα, ενώ οι 3 πρώτοι όροφοι θα φιλοξενούν υπηρεσίες 5 αστέρων, όπως υποδοχή, bar, εστιατόρια, σπα, πισίνα, γυμναστήριο και άλλα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3,5 χρόνια.

Υπό εξέλιξη βρίσκεται και το έργο «Limassol Del Mar», ύψους 107 μέτρων και 27 ορόφων, ιδιοκτησίας της κοινοπραξίας των ομίλων Leptos και D. Zavos.

Βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (ανατολικά της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας) και θα αποτελείται από δύο πολυτελείς πύργους, με 168 διαμερίσματα συνολικού κόστους €400 εκ.

Η εταιρεία Leptos Estates τρέχει επίσης τις διαδικασίες για ακόμη ένα μεγαλεπήβολο έργο το «Blue Marine».

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να φτάσει τα €300 εκ. Το project είναι σύμπραξη της Leptos Estates και ξένου επενδυτικού ταμείου. Θα λάβει έκταση 48 χιλιάδων τ.μ. σε οικιστική περιοχή στην καρδιά της Λεμεσού σε μικρή απόσταση από τη Limassol Marina και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο πύργους 23 και 33 ορόφων.  Θα διαθέτει ακόμη ένα 9όροφο κτήριο με γραφεία και καταστήματα.

Άλλοι τρείς επιβλητικοί πύργοι αναμένονται και από την εταιρεία Lanitis Οld Μansion (Lanitis Seafront).

Ο ψηλότερος πύργος θα αποτελείται από 37 ορόφους. Το προβλεπόμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα €150 εκ. Τα κατασκευαστικά έργα θα γίνουν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν σε περίπου εφτά χρόνια, δηλαδή περί τα τέλη του 2023.

Η επιβλητική ανάπτυξη των πολυώροφων κτηρίων στη Λεμεσό απλώνεται μέχρι και την αρχαία Αμαθούντα. Στην περιοχή θα ανεγερθούν δύο πύργοι που θα εκτείνονται στους 25 ορόφους γνωστοί ως «Marco Polo». Θα κατασκευαστούν στη θέση του ξενοδοχείου Golden Arches.

Λευκωσία

Το δικό της μερίδιο από τη δεξαμενή των πολυώροφων κτηρίων διεκδικεί και η πρωτεύουσα η οποία μάλιστα φιλοδοξεί να αποκτήσει τον πρώτο ουρανοξύστη 51 ορόφων για τον οποίον έχει εξασφαλίσει την κατ’ αρχήν συγκατάθεση του δημοτικού συμβουλίου. Το έργο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε ανοικτό χώρο στάθμευσης έναντι του κτηρίου «Σιαντεκλέρ», πλησίον της Ελληνικής πρεσβείας και του ΘΟΚ.

Για την ώρα το ψηλότερο κτήριο της Λευκωσίας τα κατασκευαστικά έργου του οποίου βρίσκονται υπό εξέλιξη είναι το «360» - όπως ονομάζεται - με κόστος ανέγερσης τα €80 εκ. από την εταιρεία Cyfield.

Το έργο κατασκευάζεται στη λεωφόρο Μακαρίου και θα περιλαμβάνει 34 ορόφους και εκτός από διαμερίσματα θα περιέχει εστιατόρια, γυμναστήριο, καταστήματα και πισίνα.

Ο τρίτος πύργος που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα είναι το «Santa Roza», 29 ορόφων και με κόστος €60 εκ.

Στο έργο της μαρίνας Αγίας Νάπας το ΜΜ Makronisos Marina το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 θα περιλαμβάνει και δύο πύργους 100 μέτρων, 26 ορόφων με πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες.

Της Ηρώς Ευθυμίου