You are here

Με κυπριακή σφραγίδα ο «Οδικός Χάρτης προς το 2030», των λατομείων της Ευρώπης

04/10/2021 10:02

Τον παρουσίασε στις Βρυξέλλες ενώπιον εκπροσώπων της Κομισιόν, ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων ο πρόεδρος του UEPG Αντώνης Λατούρος

Ενώπιον εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ευρωβουλευτών και κορυφαίων αξιωματούχων συναφών  Ευρωπαϊκών Συνδέσμων, ο Αντώνης Λατούρος, ο Κύπριος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων (UEPG) μαζί με τον προκάτοχο του Γερμανό Thilo Juchem παρουσίασαν το “Roadmap to 2030”του UEPG.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του “Roadmap to 2030”, έγινε στο πλαίσιο δεξίωσης στις 29.09.2021 στις Βρυξέλλες, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτές περιλαμβανομένων και των Κυπρίων, εκπρόσωποι των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Συνδέσμων CEMBUREAU (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Τσιμέντου) και EuroMines (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταλλείων) όπως επίσης και άλλοι ενδιαφερόμενοι παράγοντες του τομέα των αδρανών υλικών, ο οποίος στην Ευρώπη παρουσιάζεται να έχει ένα τζίρο που αγγίζει τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντώνης Λατούρος άρχισε, την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα αλλά περιεκτική ομιλία του,

όπως σχολίασαν πολλοί των παρευρισκομένων, με μια αφρικανική παροιμία: «Αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνοι, αλλά αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί». Εξήγησε δε ότι ως UEPG επιδιώκουν να πηγαίνουν μακριά για τούτο συνεργάζονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της λατομικής βιομηχανίας. Αφού σημείωσε πόσο αναγκαία είναι τα αδρανή υλικά για την οικονομία και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε, επισήμανε ότι από τα αδρανή υλικά κατασκευάζονται σχεδόν τα πάντα γύρω μας, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι πόλεις, τα σχολεία,

τα νοσοκομεία.  Τόνισε  ότι τα αδρανή υλικά είναι τα πιο χρησιμοποιήσιμα υλικά μετά τον αέρα και το νερό και ότι βασικά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωή μας.

Στη συνέχεια, αφού ανάπτυξε το πως η ευρωπαϊκή λατομική βιομηχανία καταφέρνει να είναι ήδη έτοιμη για όλες τις αλλαγές που απαιτούνται από την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε διαρκή συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος μιας αειφόρου και βιώσιμης λατομευτικής βιομηχανίας, έτοιμης να εξυπηρετήσει όλη την Ευρώπη αλλά και την ανθρωπότητα γενικότερα. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή λατομική βιομηχανία δεν είναι μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του πως ότι είναι εδώ για να μείνει, καθώς στην Ευρώπη παράγει για την Ευρώπη, για το παρόν και για το μέλλον.

Με ρόλο στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη

Ο UEPG στο “Roadmap to 2030” του, αναλύει το τι χρειάζεται να πράξει για να παίξει το ρόλο του στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.  Βασικά, σε αυτόν τον οδικό χάρτη, σκιαγραφούνται οι απαιτούμενες πολιτικές, στρατηγικές και πρωτοβουλίες της ΕΕ και προσδιορίζονται οι υποκείμενες ευκαιρίες για τον κλάδο καθώς και άλλες ενόψει προκλήσεις. Τα μέλη του UEPG, εργάστηκαν επίπονα για να αναθεωρήσουν τα εργαλεία και τα μέτρα πολιτικής και να ορίσουν τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να ευθυγραμμιστεί η λατομική βιομηχανία ώστε να συμβάλει τα βέλτιστα στις πολιτικές και τους στόχους της ΕΕ.