You are here

Ελλάδα και «Μακεδονία» πολύ κοντά σε λύση του ονοματολογικού, δήλωσε η Μέρκελ

21/02/2018 15:27

Ελλάδα και ΠΓΔΜ για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκονται κοντά σε μια λύση του ονοματολογικού ζητήματος.

Αυτό δήλωσε σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζάεφ.

Να σημειωθεί πως στη συνέντευξη αυτή η Καγκελάριος Μέρκελ, αποκάλεσε πολλές φορές την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», ενώ χαρακτηριστικά είπε «καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό».

Η Καγκελάριος αναφερόμενη στο ονοματολογικό δήλωσε πως «χαιρόμαστε που υπάρχει κινητικότητα στο θέμα και ο κ. Τσίπρας έχει συζητήσει με τον κ. Ζάεφ. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά επιθυμούμε να λυθεί. Η Γερμανία όπου μπορεί θα βοηθήσει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε μια λύση, η οποία θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα και τη Μακεδονία».

Επίσης, σε σχετική ερώτηση η Καγκελάριος είπε πως το θέμα το συζήτησε πριν λίγες ημέρες τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε πως «η θέση μας στο Βερολίνο είναι πως το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί. Έχω την εντύπωση πως για πρώτη φορά οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση για λύση. Έχω εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές, χρειάζονται όμως και επώδυνοι συμβιβασμοί».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ονοματολογικό, είπε όμως πως υπάρχει ένα πρόβλημα ανάμεσα στη χώρα του και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, επανέλαβε πολλές φορές πως για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σημείωσε πως η χώρα του θα προσπαθήσει να προβεί σε όλες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε δε τη Γερμανία ως την υπ’αριθμόν ένα στρατηγική και οικονομική εταίρο της ΠΓΔΜ.

Τέλος, η Καγκελάριος Μέρκελ, αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα της εισόδου των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, λέγοντας πως αυτό θα γίνει δυνατόν μόνον όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.