You are here

Προς παράταση μέτρων με μικρές χαλαρώσεις στα γήπεδα

07/10/2021 07:16

Την παράταση των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων με ορισμένες χαλαρώσεις στα γήπεδα και στον πολιτισμό, αναμένεται να εγκρίνει αύριο Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος ενός 5ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 εάν οι πολίτες δεν τηρούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα και εάν δεν συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη σε όλους τους πολίτες και με την τρίτη δόση εμβολίου μετά το πράσινο που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), για εμβολιασμό όλων των ατόμων 12 χρόνων και άνω.

Στο μεταξύ αύριο εκπνέει το Διάταγμα των υφιστάμενων μέτρων και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα προσέλθει στη συνεδρία του Υπουργικού με δύο προτάσεις πέραν της εισήγησης για συνέχιση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Η μία πρόταση θα αφορά στα γήπεδα και στους θεατές, με εισήγηση να επιτρέπεται να εισέρχονται στα γήπεδα και να παρακολουθούν τους αγώνες και τα άτομα που θα προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR ισχύος 72 ωρών. Το ισχύον μέτρο προνοεί την είσοδο στα γήπεδα μόνο στους εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις αίθουσες θεαμάτων και περιλαμβάνει δυο πρόνοιες.

Α) Χωρητικότητα 250 άτομα σε εσωτερικούς και 350 σε εξωτερικούς χώρους με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση SafePass.

B) Χωρητικότητα 75% αν οι θεατές είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή με την προσκόμιση αρνητικού PCR διάρκειας 72 ωρών.

Σε ότι αφορά τη διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ενδεχομένως η εισήγηση να αφορά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν τη συνέχιση των μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι για την ώρα ο κίνδυνος επιδείνωσης των σημερινών δεδομένων είναι απομακρυσμένος εκτός βέβαια και εάν εμφανιστεί νέα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο κ. Καραγιάννης εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά το ξέσπασμα αλυσίδων μετάδοσης στα σχολεία, υποδεικνύοντας ότι «αφού μέχρι στιγμής δεν προέκυψε οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν ανησυχούμε διότι φαίνεται ότι μας θωρακίζει η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

Σύμφωνα με την Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, τα υγειονομικά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο κόσμος θα περιοριστεί σε κλειστούς χώρους με ορατό τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αλυσίδες μετάδοσης.

Τόνισε ότι «λόγω της ψηλής εμβολιαστικής κάλυψης θωρακίζονται τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιασθούν, αρκεί βέβαια να τηρούνται όλα τα μέτρα και ο έλεγχος των rapid test στα σχολεία, τουλάχιστον της Μέσης Εκπαίδευσης, η χρήση της μάσκας και του SafePass, ο καλός αερισμός των χώρων αλλά και οι απαιτούμενες αποστάσεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου