You are here

Φωνές για το ανεργιακό επίδομα ξενοδοχοϋπαλλήλων

23/02/2018 06:56

Αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ανεργιακών επιδομάτων των υπαλλήλων στην τουριστική βιομηχανία οι οποίοι φέτος μοιράστηκαν €9,1 εκ. από τα κρατικά ταμεία, τους μήνες που έκλεισαν τα ξενοδοχεία και οι άλλες συναφείς επιχειρήσεις, εισηγούνται αρμόδιοι παράγοντες.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου δήλωσε στη StockWatch ότι θα πρέπει να σταματήσει το κράτος να πληρώνει επιδόματα σε όσους βγαίνουν σε προσωρινή ανεργία επειδή έκλεισαν τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις και αντί τούτου, το κράτος να καθιερώσει εκπαιδευτικά προγράμματα που άπτονται όλου του φάσματος της τουριστικής βιομηχανίας να εκπαιδεύονται και να πληρώνονται στη βάση των προγραμμάτων αυτών.

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι το κράτος να πληρώνει ανεργιακά επιδόματα και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είτε κάθονται, είτε δουλεύουν στα χωράφια τους ή κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Επιτέλους θα πρέπει να σοβαρευτούμε αν θέλουμε να γίνουμε σωστός τουριστικός προορισμός ολόχρονα και να προσελκύσουμε τουρίστες με ψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια».

Ο κ. Λοΐζου τα έβαλε και με τους εστιάτορες, τα κέντρα αναψυχής και τις άλλες συναφείς υπηρεσίες επειδή κλείνουν το χειμώνα, ειδικότερα στην επαρχία Αμμοχώστου, η οποία τους χειμερινούς μήνες μοιάζει με ερημωμένη πόλη τονίζοντας ότι δεν μπορούν να μένουν μόνο τα ξενοδοχεία ανοικτά και οι τουρίστες να φοβούνται να κυκλοφορήσουν τη νύκτα γιατί είναι όλα σκοτεινά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης σε δηλώσεις στη StockWatch συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΚΟΤ, ότι θα ήταν πιο σωστό οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντί να κάνουν άλλες δουλειές τους μήνες που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα και να αμείβονται.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την υπουργό εργασίας ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή για ένα συνδυασμό της εκπαίδευσης και του επιδόματος».

Απέρριψε ακολούθως τα σχόλια ότι επωμίζονται οι πολίτες το κόστος του επιδόματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων διερωτώμενος εάν «θα ήταν καλύτερα να είχαμε εποχιακούς υπαλλήλους».

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση κατά περίπου 20% του επιδόματος που δόθηκε φέτος στους προσωρινούς άνεργους της τουριστικής βιομηχανίας λέγοντας ότι οφείλεται στο ότι σμικρύνθηκε η χειμερινή σεζόν.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «τα ξενοδοχεία έκλεισαν στο τέλος Νοεμβρίου και άνοιξαν αρχές του Μάρτη, ουσιαστικά έκλεισαν μόνο τρείς μήνες από πέντε πέρσι και πρόπερσι ενώ παρέμειναν ανοικτά περισσότερα ξενοδοχεία κατά τη χειμερινή περίοδο», είπε.

Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε επίσης ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι αρκετά από τα ξενοδοχεία που έκλεισαν για τη χειμερινή περίοδο προέβησαν σε ανακαινίσεις και βελτιώσεις των καταλυμάτων τους με στόχο να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στη StockWatch της γενικής διευθύντριας του ΣΤΕΚ ΧρυσαίμιληςΨηλογένη η οποία χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την αντιμετώπιση της εποχικότητας στον τουρισμό.

«Το θέμα της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος δεν θα λυθεί αν περισσότερα ξενοδοχεία παραμείνουν ανοικτά.  Χρειαζόμαστε μια πιο ολιστική προσέγγιση του θέματος», είπε και εξέφρασε την άποψη ότι φέτος είναι καλύτερη η κατάσταση από προηγούμενα χρόνια διότι τα ξενοδοχεία που έκλεισαν προχωρούν σε αναβάθμιση και ανακαίνιση των μονάδων τους προκειμένου να είναι έτοιμα τη νέα χειμερινή περίοδο.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι χρειάζονται περισσότερες υποδομές ώστε οι τουρίστες που θα έρθουν τους χειμερινούς μήνες να έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται, όπως οι μαρίνες και το καζίνο θα υποβοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το ΤΚΑ, το 2017 πληρώθηκαν €9,1 εκ. για επίδομα ανεργίας σε 4,084 προσωρινούς άνεργους κατά τους μήνες από 1/11/2016 έως 31/3/2017 ενώ την χρονική περίοδο μεταξύ 1/11/2015 έως 31/3/2016 πληρώθηκαν €11,3 εκ. προς 4881 προσωρινούς ανέργους.

Ξενοδοχεία

Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στους προσωρινούς άνεργους των ξενοδοχείων έτσι τη χρονική περίοδο από το Νοέμβριο 2016 – Μάρτιο 2017 στις 3,013 άνεργους των ξενοδοχείων καταβλήθηκαν €6,5 εκ.

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο 1/11/2015 έως 31/3/2016 καταβλήθηκαν €8,5 εκ. σε 3,745 προσωρινούς ανέργους.

Εστιατόρια και κέντρα αναψυχής

Στους προσωρινούς ανέργους των κέντρων αναψυχής και εστιατορίων τη χρονική περίοδο του 2017 που ήταν γύρω στους 620 πληρώθηκαν €1,6 εκ. ενώ τη χρονική περίοδο του 2016 στους 634 προσωρινούς άνεργους πληρώθηκαν €1,6 εκ.

Συναφείς δραστηριότητες

Σε άλλες συναφείς δραστηριότητες με την τουριστική βιομηχανία το 2017 καταβλήθηκε το ποσό του €1 εκ. σε 451 προσωρινούς άνεργους και τους πέντε μήνες του 2016 πληρώθηκε €1,1 εκ. σε 502 προσωρινούς άνεργους.

Της Ηρώς Ευθυμίου