You are here

ΕΚΤ: Καμπανάκι για τους κινδύνους από πληθωρισμό

11/10/2021 14:35

Οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού για να αποφύγουν απότομες προσαρμογές, ακόμη και αν η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να είναι προσωρινή, δήλωσε τη Δευτέρα ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot.

«Η τρέχουσα διάθεση για ρίσκο στις αγορές μπορεί να διατηρηθεί μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», σημείωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το Reuters.

«Εξακολουθώ να αναμένω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια».

Η αύξηση των τιμών ενέργειας ώθησε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 3,4% τον Σεπτέμβριο - ήταν το πιο υψηλό σημείο από το 2008.

«Οι επιπτώσεις των ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι προσωρινές, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός. Αλλά ο πληθωρισμός οδηγείται υψηλότερα από τους περιορισμούς του παγκόσμιου εφοδιασμού, που ενδέχεται να είναι λιγότερο προσωρινοί».

Πηγή: Euro2day