You are here

Τύπος: Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων

12/10/2021 06:32

Οι αυξήσεις τιμών σε μια σειρά αγαθά πρώτης ανάγκης που αναμένονται στην Κύπρο, η χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών των νομοσχεδίων που ενισχύουν το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και τα συσσωρευμένα ποσά εκατομμυρίων ευρώ που τρέχουν να εισπράξουν οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έρχεται τσουνάμι αυξήσεων»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι αυξήσεις τιμών σε μια σειρά αγαθά πρώτης ανάγκης που αναμένονται στην Κύπρο, μετά την πρωτοφανή αύξηση στις τιμές των σιτηρών που προορίζονται για ζωοτροφές και την παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Όπως αναφέρεται, οι αυξήσεις για τα σιτηρά που προορίζονται στο σιτηρέσιο των ζώων κυμαίνονται γύρω στο 50%, ενώ του σκληρού σιταριού για αρτοσκευάσματα στο 30%. Σημαντικότερη θεωρείται η τιμή των ζωοτροφών που φθάνουν μέχρι και το 70% του σιτηρεσίου των ζώων. Επομένως, αναμένεται στην Κύπρο το υψηλό κόστος παραγωγής να μετακυλιστεί στον καταναλωτή μέσω της αύξησης των τιμών των επηρεαζόμενων προϊόντων όπως είναι το γάλα, τα τυριά, τα αυγά και το κρέας.

«Ανέτοιμοι για τα νομοσχέδια για κόκκινα δάνεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών των νομοσχεδίων που ενισχύουν το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για τρία νομοσχέδια τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν τους δανειολήπτες. Η πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της επιτροπής, καλώντας τους τεχνοκράτες να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου και να επιστρέψουν στη βουλή σε μια βδομάδα με αναθεωρημένο νομοσχέδιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τέλος τα μετρητά για την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Κατάργηση 50 θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού και δημιουργία 76
  • Μέχρι τα μέσα 2022 πιθανόν να παραταθούν οι εγγυήσεις
  • Αύξηση σε ηλεκτρικά – υβριδικά

Πολίτης

 «Τους δίδονται δάνεια και τα κάνουν ‘ΜΕΔ’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα συσσωρευμένα ποσά εκατομμυρίων ευρώ που τρέχουν να εισπράξουν οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου τα οποία δίδουν σε δάνεια και στο τέλος μετατρέπονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση στους οργανισμούς αυτούς υπό τη μορφή δανείων κινδυνεύουν να μην επανακτηθούν ποτέ, με αποτέλεσμα τις ζημιές να αναγκαστεί να καλύψει το κράτος. Τα μεγαλύτερα ποσά εξ αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζονται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με σημαντική καθυστέρηση προωθείται προς έγκριση στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο και το διάταγμα για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την πανδημία.

Χαραυγή

 «Χωρίς έλεγχο η παραχώρηση κυβ. εγγυήσεων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νομοσχέδιο που οδηγείται ενώπιον της ολομέλειας και αφορά την εφαρμογή του πλαισίου παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους που δέχθηκαν πλήγμα από την πανδημία.  Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ανησυχία ότι μέσα από τις ρυθμίσεις που γίνονται στο αναθεωρημένο κείμενο μειώνεται περαιτέρω η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση 0,7% παρουσίασε η απασχόληση στην κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, που οφείλεται στην αύξηση στο έκτακτο προσωπικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τέλος του 2021 η έκθεση Γ. Ελεγκτή για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης
  • 652 αιτήσεις στο σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ΜμΕ

Αλήθεια

 «Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για κυβερνητικές εγγυήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το νομοσχέδιο που αφορά την εφαρμογή του πλαισίου παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ. στις τράπεζες  το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας. Χθες η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου. Με το νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις ή αυτοτελώς εργαζομένους, που ήταν βιώσιμες και μη προβληματικές κατά το τέλος του 2019, αλλά έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στο διαδικτυακό εργαστήριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων ότι ο αντίκτυπος από την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο κυπριακό ΑΕΠ υπολογίζεται στο 16,5% την επόμενη εικοσαετία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ερώτημα στην Κεντρική για Κώδικα Συμπεριφοράς
  • Σημαντικές ευκαιρίες στα πλαίσια σχεδίων του υπ. εσωτερικών – Themis Real Estate
  • Υποβλήθηκαν 652 αιτήσεις στο σχέδιο χορηγιών – Ενίσχυση ΜμΕ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ 2023 ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ – Υπουργός υγείας και ΟΚΥπΥ απαντούν στο καυτό ερώτημα της «Αλήθειας»: Ναι, θα είναι έτοιμα τα κρατικά νοσοκομεία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Σ.Α. ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ – Αναμένονται επισκέψεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες για επί τόπου διαβουλεύσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΥΞΗΣΕΩΝ – Μέχρι και 20% το ψωμί, 10% στο υγραέριο, 7% στον καφέ κι όλο το καλάθι της νοικοκυράς παίρνει φωτιά

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ – Σύσκεψη στο προεδρικό με ΟΚΥπΥ χωρίς να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των νοσηλευτηρίων