You are here

Τέλος στις «κομματικές» προαγωγές στη Cyta

13/10/2021 07:14

Αλλάζει άρδην το σύστημα αξιολόγησης για σκοπούς προαγωγής στη Cyta καθώς, τη βαρύτητα της επιλογής των υπαλλήλων για να πληρώνουν θέσεις προαγωγής θα την έχουν πλέον εξειδικευμένοι οίκοι εκτός οργανισμού.

Πρόκειται για μία καινοτόμο απόφαση η οποία έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης και πολύχρονης συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου και ειδικότερα για τον εκσυγχρονισμό του ισοπεδωτικού συστήματος προαγωγών στο δημόσιο τομέα.

Η διεύθυνση της Cyta και το συνδικαλιστικό κίνημα στο οποίο ανήκει το προσωπικό του οργανισμού, μετά από μακρές διαβουλεύσεις, αποφάσισαν την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος προαγωγών, το οποίο, όπως εκτιμούν τα δύο μέρη, έμπαζε νερά και έδινε έδαφος για πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Αρμόδιο σώμα για την αξιολόγηση, καταγραφή της επάρκειας και επιλογής των υπαλλήλων για πλήρωση θέσεων προαγωγής, ήταν μέχρι σήμερα μικτή επιτροπή αποτελούμενη από τρία μέλη της διεύθυνσης και αντίστοιχα των συντεχνιών.

Η τελική απόφαση επικυρωνόταν από το ΔΣ της Cyta, το οποίο ως γνωστό, διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα στην προκειμένη περίπτωση πρωτοστάτησε καθώς, αποδέχθηκε να μην συμμετέχει πλέον στις διαδικασίες προαγωγών του προσωπικού και να αφεθεί αυτό το δικαίωμα σε ανεξάρτητο κέντρο αξιολόγησης των υπαλλήλων, μακρά από οποιεσδήποτε πολιτικές ή κομματικές παρεμβάσεις», τόνισε στη StockWatch o Ηλίας Δημητρίου, ΓΓ της ΕΠΟΕΤ -ΣΕΚ.

Ο οργανισμός έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Ο εξειδικευμένος οίκος που θα αναλαμβάνει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων για πλήρωση θέσεων προαγωγής θα επιλέγεται κατόπιν διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι, η βαρύτητα άποψης, τόσο του ΔΣ, όσο και της διεύθυνσης σε ότι αφορά τους προτεινόμενους υποψήφιους για προαγωγή, θα είναι πολύ περιορισμένη και θα αντιστοιχεί σε ποσοστιαίες μονάδες γύρω στο 25%.

Το υπόλοιπο 75% θα είναι η βαθμολόγηση που θα προέρχεται από τον εκάστοτε εξωτερικό οίκο, στη βάση κυρίως της προφορικής εξέτασης και ολιγότερο των υπηρεσιακών εκθέσεων των προϊσταμένων ή των εισηγήσεων της διεύθυνσης ή του ΔΣ.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι πέραν από τον πρωτεύοντα ρόλο που θα αναλαμβάνει ο εξωτερικός οίκος, προβλέπονται στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου σε ότι αφορά την εφαρμογή των αξιοκρατικών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι η Cyta, κατέβαλλε ετησίως χιλιάδες ευρώ σε προσφυγές υπαλλήλων κατά των αποφάσεων του ΔΣ σε θέματα προαγωγών.

Εκτιμάται ότι με το νέο σύστημα το φαινόμενο αυτό θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

Καταργήθηκε η πρόνοια για πλεονάζον προσωπικό

Το ΔΣ της Cyta αποδέχθηκε αίτημα των συντεχνιών για κατάργηση πρόνοιας στους εσωτερικούς κανονισμούς που ίσχυε από το έτος ίδρυσης της το 1955, για το δικαίωμα της διεύθυνσης να απολύει προσωπικό ως πλεονάζον.

Στο δημόσιο και σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, πλην της Cyta, δεν υπάρχει πρόνοια στους κανονισμούς η οποία να παρέχει το δικαίωμα στη διεύθυνση να απολύει με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού.

Σε όλους τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και στο δημόσιο, λειτουργεί η πρακτική του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Το 2014 η Cyta είχε προχωρήσει σε σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου είχαν αποχωρήσει εθελούσια 555 άτομα.

Συμπληρώνεται η διευθυντική πυραμίδα

Μετά από δυστοκία μηνών, αναμένεται να πληρωθούν πριν το τέλος του έτους δύο θέσεις ανώτερων διευθυντών που είναι μέρος της τετραμελούς ανώτατης διευθυντικής πυραμίδας του οργανισμού.

Την ηγετική πυραμίδα αποτελούν ο διευθύνων σύμβουλος, ο οικονομικός διευθυντής, ο διευθυντής δικτύων και διευθυντής στρατηγικής. 

Η πλήρωση των εν λόγω θέσεων είναι πρώτου διορισμού με πενταετές συμβόλαιο εργασίας.

Του Λεύκου Χρίστου