You are here

ΚΕΔΙΠΕΣ: Αποτυχία σχεδίου εξόδου, θα φέρει πλεονασμούς

13/10/2021 15:00

Το σενάριο για πλεονασμούς στην ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται στο τραπέζι και θα αποτελέσει το plan b στην περίπτωση που το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που είναι σε εξέλιξη αποτύχει, τόνισε σήμερα ο Λάμπρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της κρατικής εταιρείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος που μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σημείωσε ότι o στόχος που έχει θέσει η διοίκηση, όπως έγραψε η StockWatch, είναι να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού από 390 που είναι σήμερα σε 260.

«Αυτή είναι η πραγματική ανάγκη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε σχέση με τον αριθμό εργατικού δυναμικού το οποίο μπορεί να εργοδοτήσει», παρατήρησε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα άφησε ευθέως ανοικτό το ενδεχόμενο ότι  αν αποτύχει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, η εταιρεία θα προχωρήσει κατ’ ανάγκη σε ενεργοποιήσει του σχεδίου  πλεονάζοντος προσωπικού.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το πώς θα αντιδράσει η διοίκηση στην περίπτωση που ένας αριθμός υπαλλήλων πατήσει το κουμπί της εθελούσιας αποχώρησης και δεν υλοποιηθεί ο αρχικός στόχος που είναι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων από 100 – 130 και αν θα ακολουθήσουν στοχευμένες απολύσεις, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα ήταν φρόνιμο να ολοκληρωθεί η χρονική ισχύς του σχεδίου, να αξιολογηθεί το τελικό αποτέλεσμα και με βάση αυτό, να ληφθούν οι αποφάσεις.

«Το ενδεχόμενο πάντως να ακολουθήσουν πλεονασμοί είναι στο τραπέζι, όπως έχω προαναφέρει» πρόσθεσε.

Για το περί plan b έκανε λόγο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ Μάριος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα  ότι στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο, ώστε να αποφευχθεί η λήψη αποφάσεων πέραν του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Το σχέδιο, είπε, είναι γενναιόδωρο και δίκαιο και έτσι θα πρέπει να  προσεγγιστεί από το προσωπικό.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο CEO της ΚΕΔΙΠΕΣ,  ανέφεραν ότι η διοίκηση έχει ενημερώσει για τις ενδεχόμενες προθέσεις της  τις συντεχνίες με σχετική  επιστολή

Μετεξέλιξη ΚΕΔΙΠΕΣ και ενοίκιο αντί  χρέους

Σε ότι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και εξήγησε ότι το θέμα χειρίζεται το υπουργείο οικονομικών ως εκπρόσωπος του μεγάλου μετόχου, που είναι το κράτος.

Σημείωσε επίσης, ότι το ΥΠΟΙΚ είναι αυτό που συνομολόγησε τις δεσμεύσεις που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για να εγκριθεί το αίτημα σύστασης της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, διαχειρίζεται σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΣΚΤ.

Η κυβέρνηση, προωθεί τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ  με διττό στόχο.

Από τη μία να καταστεί εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (bad bank) και από την άλλη, να ασκήσει κοινωνική πολιτική με την υιοθέτηση της πρακτικής που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζεται για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το σχέδιο mortgage to rent (ενοίκιο αντί χρέους).

Η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ, εάν και εφόσον γίνει αποδεχτή από την Κομισιόν, θα ανοίξει παράθυρο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες,  των οποίων τα στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. 

«Η δόση αντί χρέους, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ», είπε ο πρόεδρος του ΔΣ ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει έτοιμο σχέδιο το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν και εφόσον ληφθούν οριστικές αποφάσεις από το κράτος και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι αν η ΚΕΔΙΠΕΣ,  μετατραπεί σε bad bank θα μπορεί, με βάση το νέο νομικό της καθεστώς, να προχωρά στην αγορά κόκκινων δανείων από ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα ή από άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ύψους περίπου μεταξύ €1 και €1,5 δισ.

Η αναφορά αυτή περιέχεται σε επιστολή του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Γιώργου Παντελή προς την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, η οποία είχε σταλθεί τον περασμένο Μάρτιο.

«Τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει να δούμε και από την κοινωνική της πλευρά και από την οικονομική πλευρά», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η διοίκηση και η διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ, βλέπουν  ευνοϊκά τη μετεξέλιξη της και το ρόλο που θα κληθεί να αναλάβει.

Διευκρίνισε ότι  τυχόν μετεξέλιξη της εταιρείας , η οργανική της δομή δεν θα αλλάξει και επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα λάβει σοβαρά υπόψη ενδεχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο  για τις εκποιήσεις, από την κυπριακή βουλή.

Του Λεύκου Χρίστου