You are here

ΥΠΕΞ: Mονόδρομος η λήψη μέτρων για κλιματική κρίση

14/10/2021 12:14

Η λήψη μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μονόδρομος, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και τόνισε τα οφέλη της περιφερειακής συνεργασίας και ειδικά των συνεργειών που έχει αναπτύξει η Κύπρος με χώρες της περιοχής.

Σε ομιλία στο 2ο διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάφο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πέρα από τη συστηματική και θεσμοθετημένη δέσμευση της Κύπρου με τους εταίρους της στην ΕΕ, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να συνεργάζεται πολύ ενεργά με τους γείτονές της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε τη στρατηγική της Κύπρου για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες και την προώθηση από κοινού μαζί τους ενός νέου προτύπου για την ευρύτερη περιοχή, που βασίζεται στην ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία και ευημερία, με βάση μια ατζέντα χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και των μελλοντικών γενεών.

Σημείωσε πως οι μηχανισμοί περιφερειακής συνεργασίας προσφέρονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως φόρουμ για συζητήσεις για κοινή δράση, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις είναι κοινές και κοινή και συντονισμένη πρέπει να είναι η απάντησή μας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κύπρος και είναι στο επίκεντρο του συνεδρίου, είναι η ανάπτυξη ενός στοχευμένου περιφερειακού σχεδίου δράσης.

Aναφέρθηκε και στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου («East Mediterranean Gas Forum – EMGF») λέγοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα συνεργασίας, μέσω της οποίας οι περιφερειακοί εταίροι προωθούν στόχους διπλωματίας για το κλίμα και την ενέργεια, με πολύπλευρη αξία για την περιοχή.

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επερχόμενη Προεδρία του EMGF από την Κύπρο το 2022 αποτελεί μέρος του οράματος για μετατροπή της περιοχής Levant σε πρωτοπόρο προς μια πιο πράσινη ενέργεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο στο δρόμο προς πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα και δεδομένου ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου ή για τη δημιουργία εσόδων με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι μια επιλογή που εξετάζεται στο πλαίσιο των έργων ηλεκτρικής ενέργειας Euroasia και Euroafrica.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει την προεδρία της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει την διεξαγωγή στην Κύπρο της 9ης Υπουργικής Διάσκεψης για το Περιβάλλον για την Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2022, με τη συμμετοχή περίπου 80 χωρών και 1,000 συμμετεχόντων.

Αναφορά έκανε και για την δράση της Κύπρου στην Ένωση για την Μεσόγειο αλλά και τη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στο νησί μόλις χθες.

Επίσης ανέφερε ότι είμαστε στα αρχικά στάδια της ίδρυσης στην Κύπρο ενός Κέντρου Αριστείας των Κοινοπολιτειών, για την προώθηση της θαλάσσιας έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και τόνισε ότι χώρα μας ως μέλος της ΕΕ ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το κοινό μας όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Παρέμβαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης σε διαδικτυακή ομιλία στο συνέδριο τόνισε πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει όλους. Αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην περιοχή μας αλλά και τις πλημμύρες στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και πιο έντονα.

Σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή μας έχει ήδη ξεπεράσει και πρέπει να δράσουμε τώρα γιατί ο χρόνος είναι ουσιαστικός για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών και συνεπειών της κατάστασης. Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και συνεργειών, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση.

Είπε ότι η πολυμερής συνεργασία και η περιφερειακή προσέγγιση με διάλογο και εξεύρεση λύσεων και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών είναι αναγκαία.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη αυτής της προσέγγισης και πρόσθεσε πως η χώρα ετοιμάζει εθνική στρατηγική με ολιστική και οριζόντια προσέγγιση που εστιάζει στην ετοιμότητα, την προσαρμοστικότητα και την πρόληψη.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Γιασμίν Φουάντ αναφέρθηκε στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους και ειδικότερα στο θέμα της διαχείρισης του νερού, λέγοντας πως η Κυβέρνηση προωθεί μια νέα ολιστική προσέγγιση με 5 βασικούς πυλώνες και μεταξύ άλλων και την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα του συνεδρίου να συζητηθούν σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ των χωρών της περιοχής και να εξεταστούν και αποφασιστούν οι καλύτερες προσεγγίσεις και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

H Δρ Janet Rogan, περιφερειακή Πρέσβειρα του ΗΒ για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη δική της ομιλία τόνισε ότι είναι καιρός οι πολιτικοί να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και να καταλήξουν σε πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις που είναι απότοκο των περιβαλλοντικών αλλαγών και της έλλειψης βασικών αγαθών, το θέμα των εκπομπών ρύπων, της ενεργειακής μετάβασης για τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα έχουν ουσιαστικές λύσεις για προσαρμογή και ανθεκτικότητα.

Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι αποφάσισε κάποια πράγματα και η Διάσκεψη στη Γλασκόβη σε λίγες μέρες πρέπει να τα κάνει πράξη.

Ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ενέργεια, το κλίμα, το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά σημειώνοντας ότι ειδικά οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά επηρεάζονται περισσότερο.

Είναι σημαντικό, είπε, να τονιστεί αυτή η διάσταση γιατί έχει να κάνει με τις ρίζες μας, τον πολιτισμό και τους προγόνους μας.

Παράλληλα, είπε ο κ. Κρεμλής, το περιβάλλον και τα οικολογικά συστήματα είναι το σπίτι μας και αξίζουν προστασίας.

Αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη συνεργασιών λέγοντας ότι επιβάλλεται να εργαστούμε χέρι-χέρι και να οικοδομήσουμε συνέργειες.

Η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας που επρόκειτο να απευθυνθεί στο συνέδριο, ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές ότι λόγω έκτακτου κωλύματος δεν μπορούσε να συμμετάσχει.