You are here

ΥΠΟΙΚ: Κλειστή πόρτα εργοδότησης υπαλλήλων ΚΕΔΙΠΕΣ

15/10/2021 10:21

Το υπουργείο οικονομικών έχει κλείσει την πόρτα για ενδεχόμενη εργοδότηση υπαλλήλων της ΚΕΔΙΠΕΣ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και καλεί το προσωπικό της κρατικής εταιρείας ή της Αλταμίρα, να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα δεδομένα που έχουν τεθεί ενώπιον του από τη διοίκηση του οργανισμού.

Το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει επίσης, ότι τυχόν μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (bad bank) δεν θα δικαιολογούσε την εργοδότηση πέραν των 260 υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος, δήλωσε προχθές στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι αν δεν πετύχει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου τότε θα ενεργοποιηθεί το plan b το οποίο προβλέπει απολύσεις λόγω πλεονασμού.

«Δεν είναι νομικά εφικτή η εργοδότηση μέρους του προσωπικού της ΚΕΔΙΠΕΣ ή της Αλταμίρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» τονίζει το υπουργείο με σημερινή ανακοίνωση του, στην οποία επικροτεί όλες τις αποφάσεις και ενέργειες μέχρι στιγμής του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Εκφράζει παράλληλα, ικανοποίηση για τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 μεταξύ της ΚΕΔΙΠΕΣ και των συντεχνιών ΟΥΙΚ ΣΕΚ - ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2019 – 2022 καθώς, αυτές, όπως σημειώνει, «αποτελούν σημαντική εξέλιξη για την ομαλή πορεία των εργασιών της εταιρείας και την επίτευξη της εργασιακής ειρήνης» και προσθέτει:

«Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης για μείωση του αριθμού του προσωπικού της καθώς και για τον τρόπο χειρισμού του προσωπικού το οποίο είχε μεταφερθεί από την πρώην ΣΚΤ στην Αλταμίρα είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη του επιχειρηματικού πλάνου της ΚΕΔΙΠΕΣ και άμεσα συνυφασμένη με τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ για μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει επίσης ότι η ενδεχόμενη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων δεν οδηγεί σε αλλαγή της δομής της ΚΕΔΙΠΕΣ ως εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων, ούτε σε αύξηση των αναγκών της σε προσωπικό.

«Αντιθέτως», προστίθεται, «με την υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό μειώνονται». 

«Η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι εκ της φύσεως της μια εταιρεία ειδικού σκοπού με τις εργασίες της να έχουν καθορισμένη ημερομηνία λήξης ή οποία σήμερα και με βάση το υφιστάμενο επιχειρηματικό της πλάνο είναι το έτος 2028», σημειώνει το ΥΠΟΙΚ..

Στη βάση των πιο πάνω και της ανάγκης μείωσης του αριθμού του προσωπικού της ΚΕΔΙΠΕΣ στα 260 περίπου άτομα, το ΥΠΟΙΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, στηρίζει πλήρως τις ενέργειες του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ για μείωση του προσωπικού καθώς και των εναλλακτικών πλάνων και σχεδίων που επεξεργάζεται, με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο, στην περίπτωση που δεν επιτύχουν οι ενέργειες της για μείωση του προσωπικού στα επιθυμητά επίπεδα.

Του Λεύκου Χρίστου