You are here

Κέρδη από τα... μπαούλα βγάζει η Εθνική χάρη στο Frontier

15/10/2021 14:17

Κέρδος 160 εκατ. ευρώ από αντιλογισμό πρόβλεψης και δυνατότητα να «ρολάρει» αχρησιμοποίητες προβλέψεις της τάξης των 380-480 εκατ. ευρώ θα αφήσει στην Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,85% η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την τιτλοποίηση Frontier, με βάση τους όρους της δεσμευτικής συμφωνίας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Μετά από τρίμηνη περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, η Εθνική υπέγραψε, χθες, με την κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue δεσμευτική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Από τους ανακοινωθέντες όρους προκύπτει ότι η Εθνική έχει στα… μπαούλα της περισσότερες προβλέψεις για το Frontier, από όσες τελικά θα χρειαστεί, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Η ανακοίνωση της Εθνικής αναφέρει ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει συνολικά τα κεφάλαιά της κατά 150 μονάδες βάσης, υψηλότερα από την αρχική καθοδήγησή της για 110 μ.β. Από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, λόγω της αποαναγνώρισης των δανείων, η ενίσχυση στους κεφαλαιακούς δείκτες θα είναι της τάξης των 110 μονάδων βάσης.

Οι υπόλοιπες 40 μονάδες αντιστοιχούν σε αντιστροφή πρόβλεψης 160 εκατ. ευρώ, στην οποία θα προχωρήσει η τράπεζα, με βάση τους όρους της συναλλαγής. Η κοινοπραξία πληρώνει περίπου 122 εκατ. ευρώ για την αγορά του 95% των mezzanine notes από την Εθνική, ενώ χάρη στην επικαιροποιημένη δομή της συναλλαγής ενισχύεται κατά 40 εκατ. ευρώ η ονομαστική αξία των senior notes και μειώνεται ισόποσα η περίμετρος των mezzanine ή/και junior notes τίτλων.

Στις 30 Ιουνίου 2021, η καθαρή λογιστική αξία των δανείων της τιτλοποίησης Frontier ανερχόταν στα βιβλία της τράπεζας σε 2,5 δισ. ευρώ. Είχε, δηλαδή, σχηματισμένες προβλέψεις 3,6 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο, ενώ, όπως όλα δείχνουν, οι ομολογίες χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) και αυτές ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) ανέρχονται σε 2,96 δισ. ευρώ.

Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior notes) που φέρουν κρατική εγγύηση ξεπερνούν οριακά τα 3,1 δισ. ευρώ, μετά και τα 40 εκατ. ευρώ που πρόσθεσε η δομή της συναλλαγής. Η αποτίμηση των senior notes και το τίμημα για τους mezzanine αντιστοιχεί στο 53% της μικτής λογιστικής αξίας των δανείων του χαρτοφυλακίου (6,1 δισ. ευρώ).

Επομένως, περισσεύει ένα «μαξιλάρι» προβλέψεων της τάξης των 540-640 εκατ. ευρώ. Για μέρος αυτών (160 εκατ. ευρώ) θα υπάρξει αντιλογισμός. Οι υπόλοιπες (περίπου 380-480 εκατ. ευρώ) είτε θα παραμείνουν πρόβλεψη για τους senior notes τίτλους, το 100% των οποίων θα διακρατηθεί από την τράπεζα, είτε θα μεταφερθούν στα δάνεια της τιτλοποίησης Frontier II, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για χαμηλότερο Cost of Risk ήδη από φέτος και επομένως υψηλότερη κερδοφορία.

Πρακτικά, η Εθνική «ρολάρει» τις εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις που σχημάτισε κατά τη διάρκεια του 2020 για τα δάνεια που περιλήφθηκαν στην τιτλοποίηση Frontier. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τράπεζα έγραψε κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα, ύψους 1,09 δισ. ευρώ από ανταλλαγές και πωλήσεις κρατικών ομολόγων. Η Εθνική χρησιμοποίησε περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα παραπάνω έκτακτα κέρδη, για να «φουσκώσει» τις προβλέψεις επί των δανείων της τιτλοποίησης Frontier.

Και κάλυψη κόστους εθελουσίας από τον αγοραστή

Το project Frontier αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση που διενεργεί εγχώρια τράπεζα, χωρίς να τη συνοδεύει με ανάθεση διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs). Παρ' όλα αυτά, επειδή μειώνεται αισθητά ο όγκος τους, η Εθνική ζήτησε από τους διεκδικητές της τιτλοποίησης να συμπεριλάβουν στις προσφορές τους δυνατότητα και κίνητρα μεταφοράς προσωπικού.

Η κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue, με την οποία η Εθνική βρίσκεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, έχει δεσμευτεί να πάρει 130 άτομα από τη Διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής.

Αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση, η κοινοπραξία θα καλύψει το αναλογούν κόστος αποζημίωσης στο πρόγραμμα εθελουσίας το οποίο θα προσφέρει η Εθνική, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων.

Πηγή: Euro2day