You are here

Ανεπαρκής η ασφάλιση στην Κύπρο

15/10/2021 14:25

Παρά τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει ο ασφαλιστικός κλάδος, η ασφάλιση δεν είναι επαρκής στην Κύπρο, κάτι που επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Πρόεδρος του συνδέσμου Αντρέας Στυλιανού. 

Όπως ανέφερε «η Κύπρος είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη διείσδυση της ασφάλισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περιουσία, την ευθύνη εργοδότη και την συνταξιοδότηση».

Ο κ. Στυλιανού χαρακτήρισε θεμελιώδη ανάγκη την ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας στην Κύπρο κάτι που μπορεί, όπως εξήγησε, να επιτευχθεί με ενέργειες και πρωτοβουλίες των εταιρειών. Η ασφαλιστική συνείδηση θα είναι εφικτή, πρόσθεσε, με την συνδρομή της Πολιτείας την οποία και κάλεσε να επενδύσει σε παιδεία και εκπαίδευση «ώστε να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα οικονομικού αναλφαβητισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενος και σε άλλες προκλήσεις των καιρών, ο κ. Στυλιανού εστίασε την προσοχή του στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας μετά και την εφαρμογή του ΓεΣΥ καθώς και στην εφαρμογή των αλλαγών στο νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον που λειτουργεί η βιομηχανία.

Με γοργά βήματα στη μετάβαση οι ασφαλιστικές

Η άνοδος της ασφαλιστικής αγοράς σε περίοδο κρίσης, η πολύπλευρη συμβολή της στην εγχώρια οικονομία και η επιτάχυνση του ψηφιακoύ της μετασχηματισμού αποτέλεσαν τα βασικά συμπεράσματα της 43ης  Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που έφερε η COVID-19, η ασφαλιστική βιομηχανία κατάφερε να λειτουργήσει απρόσκοπτα προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσάρμοσαν τις λειτουργίες τους στα νέα δεδομένα θέτοντας σε προτεραιότητα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών τους.

«Ο ασφαλιστικός κλάδος διαφάνηκε πως αξιοποίησε με επιτυχία τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας καθώς επίσπευσε τη ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών προβαίνοντας σε ακόμη μεγαλύτερη και ταχύτερη επένδυση σε διαδίκτυο και τεχνολογία», προστίθεται.

Αύξηση στα ασφάλιστρα το 2020

Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε και η ανάπτυξη των εργασιών του κλάδου κατά τα τελευταία χρόνια και η συνδρομή του στην κυπριακή οικονομία μέσω της συνεισφοράς στο  Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, για το έτος 2020, η ασφαλιστική αγορά σημείωσε αύξηση 2.8% στην παραγωγή ασφαλίστρων έναντι του 2019, φτάνοντας τα €917εκ.

Ο Κλάδος Ζωής σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7.5%, από €382εκ το 2019 σε €410εκ το 2020.

Οι ασφαλίσεις γενικού κλάδου μειώθηκαν οριακά κατά 0.7% από €510εκ σε €507εκ, κυρίως λόγω μείωσης στις ασφαλίσεις στον Κλάδο Ατυχημάτων και Ασθενειών. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αισιοδοξία για την εξέλιξη της Ασφαλιστικής Αγοράς, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021.

Η ασφαλιστική βιομηχανία, όπως σημειώνεται, αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας με περισσότερα από €2.6 δις επενδυμένα κεφάλαια και απασχολεί περισσότερα από 4000 άτομα δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα που υπερβαίνει το 4.4% του ΑΕΠ. 

Επιπρόσθετα, το 2020 καταβλήθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες σχεδόν €480εκ σε απαιτήσεις και ωφελήματα, κάτι που όπως αναφέρεται, βοήθησε ιδιαίτερα την οικονομία σε μια χρονιά ύφεσης.

Το 2021 ο ΣΑΕΚ και τα μέλη του προχώρησαν σε δωρεά €10,000 προς τον ΟΚΥπΥ για ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λάρνακας. Η πρωτοβουλία κρίθηκε σημαντική για την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών και τη ψυχολογία τόσο των ιδίων αλλά και των γονιών τους και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης δωρεάς ύψους €100.000 του ΣΑΕΚ προς τη Δημόσια Υγεία.

Εκλογή νέου ΔΣ ΣΑΕΚ

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΕΚ, το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

Πρόεδρος: Ευάγγελος Αναστασιάδης

Αντιπρόεδρος Κλάδου Ζωής: Αβραάμ Πεκρής

Αντιπρόεδρος Κλάδου Γενικής Φύσεως: Αντρέας Στυλιανού

Μέλη: Δρ Νάκης Αντωνίου, Κυριάκος Αποστολίδης, Έβαν Γαβάς, Κωνσταντίνος Δεκατρής,  Σωκράτης Δημητρίου, Ανδρεανή Καλλιμάχου, Κώστας Κώστα, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σταύρος Φλωρίδης, Τάκης Χατζηανδρέου και Χρίστος Χριστοδούλου.