You are here

Η Κύπρος επεξεργάζεται εισηγήσεις ΕΕ για ηλεκτρισμό

16/10/2021 16:51

Η Κύπρος δεν εφησυχάζει και ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Κληθείσα μετά την τελετή υπογραφής μνημονίου συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου να πει τι μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, η κ. Πηλείδου είπε ότι «η ΡΑΕΚ έχει επίσης ξεκινήσει να επεξεργάζεται κάποιες ιδέες σε σχέση με αυτά τα μέτρα ούτως ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι» για την έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου.

«Ευελπιστούμε ότι οι εισηγήσεις μας θα είναι στοχευμένες, προσηλωμένες στον στόχο που είναι η μείωση του κόστους του ρεύματος προς όφελος του καταναλωτή», πρόσθεσε.
 
Είπε ότι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού αλλά και ο αντίκτυπος στα υπόλοιπα αγαθά είναι κάτι το οποίο «μας ανησυχεί» και πρόσθεσε ότι είναι ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο έχει ανησυχήσει και την ΕΕ.
 
Ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών θα συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης ενίσχυσης από πλευρά ΕΕ, αλλά «δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσον θα δοθεί συγκεκριμένη ενίσχυση ή απλά θα δοθούν εργαλεία τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με δικά μας κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε».
 
Η κ. Πηλείδου είπε ακόμη ότι «η Κύπρος ενέργησε με προγραμματισμένο τρόπο ούτως ώστε να υιοθετήσει κάποια μέτρα πολύ πριν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «και η έκπτωση του 10% η οποία θα επηρεάζει το τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί όπως και επιπρόσθετα μέτρα τα οποία βρίσκονται στην φαρέτρα των εργαλείων που εισηγείται η ΕΕ».
 
Ανέφερε επίσης ότι αυτά τα μέτρα είναι η στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, η αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, η αντικατάσταση των ενεργόβορων συσκευών και άλλα μέτρα τα οποία έχουν τροχοδρομηθεί.