You are here

Ανεβάζει ταχύτητα η μερισματική απόδοση στο Χρηματιστήριο

20/10/2021 08:22

Υπάρχουν δύο λόγοι που ανεβάζουν τη μέση φετινή μερισματική απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο πρώτος είναι καθαρά τεχνικός και αφορά την υποχώρηση των τιμών αρκετών μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε σχέση με τα φετινά υψηλά τους (Γενικός Δείκτης γύρω ή και κάτω από τις 900 μονάδες, όταν το υψηλό του σημείο ήταν οι 931,94 μονάδες).

Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στις κινήσεις αρκετών εταιρειών να προχωρήσουν σε πρόσθετες χρηματικές διανομές, πέραν αυτών που είχαν ανακοινώσει στις τακτικές γενικές τους συνελεύσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του ΟΤΕ (+0,248 ευρώ ανά μετοχή), του ΟΠΑΠ (+0,10 ευρώ), των Πλαστικών Θράκης (+0,11 ευρώ), της Πλαίσιο (+0,17 ευρώ), της Inform Λύκος (+0,045 ευρώ), της Παπουτσάνης (+0,02 ευρώ), της CNL Capital (+0,15 ευρώ) και της Ικτίνος Μάρμαρα (+0,01 ευρώ)

Πέραν αυτών, έως το τέλος του έτους αναμένεται η απόφαση χρηματικής διανομής από τον Μουσικό Οίκο Νάκα (κλείνει χρήση κάθε 30η Ιουνίου), ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προμερίσματος και από την Motor Oil, όπως δήλωσε η διοίκησή της μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εισηγμένης.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και άλλες εισηγμένες που θα εκπλήξουν θετικά τους μετόχους τους στέλνοντάς τους στο… ταμείο, υπενθυμίζοντας ότι -μεταξύ άλλων- όσα χρήματα δοθούν φέτος δεν θα επιβαρυνθούν μέσα στο 2022 με εισφορά αλληλεγγύης, μέτρο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ισχύει και για τα εισοδήματα που θα αποκομίσουν οι φορολογούμενοι μέσα στην επόμενη χρονιά.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι μέχρι σήμερα ανακοινωθείσες χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών οδηγούν αθροιστικά στο ποσό του 1,589 δισ. ευρώ (χωρίς να συνεκτιμάται αυτή της Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ).

Ακόμη και αν δεν δοθεί επιπλέον ούτε ένα ευρώ, με δεδομένο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (με βάση το κλείσιμο τιμών της 18ης/10/2021) ήταν 63,82 δισ. ευρώ, προκύπτει μια μέση χρηματιστηριακή απόδοση της τάξεως του 2,49%.

Αν αφαιρέσουμε τις τράπεζες (αθροιστική τους αποτίμηση 10,1 δισ. ευρώ στο ταμπλό του ΧΑ), οι οποίες δεν διανέμουν τα τελευταία χρόνια μετρητά στους μετόχους τους, τότε η μέση μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 2,96%.

Τέλος, αν περιοριστούμε στις 55 εισηγμένες που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει για φέτος χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (συνολική αποτίμησή τους στα 42,85 δισ. ευρώ), τότε η μερισματική απόδοση σκαρφαλώνει στο 3,7%.

Οι προαναφερθείσες αποδόσεις είναι πολύ υψηλότερες από το ύψος των καταθετικών τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και από τα yields τόσο των κρατικών ομολόγων, όσο και των αντίστοιχων τίτλων των εταιρειών υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι επενδυτές βέβαια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο κατά πόσο οι κερδοφορίες και οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών είναι διατηρήσιμες στο μέλλον και ο δείκτης του payout ratio (ποσοστό των καθαρών του 2020 που μοιράζονται) αποτελεί ένα από τα χρήσιμα εργαλεία για το σκοπό αυτό (να σημειωθεί ότι το 2020, τα κέρδη των εταιρειών ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ -0,53%, Τιτάν και Quest Holdings επιβαρύνθηκαν το 2020 με σημαντικά έκτακτα αποτελέσματα, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο δείκτη του payout ratio).

Εκτιμήσεις για το 2022

Οι φετινές χρηματικές διανομές αποτέλεσαν μεγάλη θετική έκπληξη, καθώς όπως φαίνεται δεν θα απέχουν πολύ από την επίδοση του 2020 (1,8 δισ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις πολλών εισηγημένων εταιρειών την προηγούμενη χρονιά είχαν επηρεαστεί καίρια από την πανδημία και τα σχετικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Επιπρόσθετα, θετικό στοιχείο αποτελεί το ότι οι εισηγμένες εταιρείες που μοίρασαν φέτος υψηλότερα ποσά από πέρυσι ήταν σαφώς περισσότερες σε σύγκριση με εκείνες που διένειμαν μικρότερα ποσά.

Όσο και αν κάποιες φετινές χρηματικές διανομές είχαν έκτακτο χαρακτήρα και δεν αναμένεται να επαναληφθούν στο ορατό μέλλον (πχ ΟΤΕ, Elval Halcor) οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς μιλούν για ακόμη μεγαλύτερα ποσά που θα μοιράσουν οι εισηγμένες εταιρείες στους μετόχους τους μέσα στο 2022.

Ήδη, οι κερδοφορίες του πρώτου εξαμήνου υπήρξαν σαφώς υψηλότερες συγκρινόμενες ακόμη και με το 2019, ενώ επίσης ο ΟΠΑΠ έχει ανακοινώσει για τα επόμενα χρόνια ελάχιστη ετήσια χρηματική διανομή ύψους ενός ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: Euro2day