You are here

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ανάμεσα στα Κορυφαία 201-250 στον Κόσμο και στον Τομέα της Εκπαίδευσης

20/10/2021 14:07
  • #2 σε Κύπρο και Ελλάδα και #40 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2022, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 201-250 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα της Εκπαίδευσης. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #2 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και ως το #40 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.

Σημειώνεται ότι οι κατατάξεις Times Higher Education World University Rankings (WUR) αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο.

«Το Πανεπιστήμιό μας έχει καταταχθεί ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και στον τομέα της Εκπαίδευσης, ανάμεσα σε αντίστοιχα πολύ αξιόλογα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Σχολή Επιστημών Αγωγής και για το Πανεπιστήμιό μας και αντικατοπτρίζει επάξια την υψηλής ποιότητας επίδοση της Σχολής στη διδασκαλία και τη μάθηση, την έρευνα και τη συμβολή στην κοινωνία, καθώς και την αριστεία του διεθνώς αναγνωρισμένου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού μας», σημείωσε ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Συγχαίρω θερμά και ευχαριστώ ιδιαίτερα την ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής Επιστημών Αγωγής, το διδακτικό, ερευνητικό και το διοικητικό προσωπικό και επίσης τους φοιτητές και τους αποφοίτους μας. Η συμβολή των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών μας στον τομέα της έρευνας, υπήρξε σημαντική για την επιτυχία μας», κατέληξε ο Πρύτανης Πουγιούτας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, υπογράμμισε ότι αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των μελών της Σχολής, μέσα από συστηματική και σκληρή δουλειά. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ποιότητα της έρευνάς του Τμήματός μας και της διδασκαλίας μας, καθώς και για τη συνεχή προσφορά προς την ευρύτερη κοινωνία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Σχολή μας στον τομέα της Εκπαίδευσης έχει αναγνωριστεί μέσω των διεθνών κατατάξεων του Times Higher Education», πρόσθεσε η Κοσμήτορας Παπαναστασίου. 

Στη συνέχεια, η Κοσμήτορας επισήμανε ότι το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και η Σχολή Επιστημών Αγωγής γενικότερα έχουν επίγνωση του κρίσιμου ρόλου τους στην κατάρτιση των μελλοντικών εκπαιδευτικών, μέσω πρακτικών που να βασίζονται στην έρευνα. «Η παιδαγωγική μας προσέγγιση πηγάζει από τη βαθιά κατανόηση του ρόλου των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση της νέα γενιάς, που αποτελεί το μέλλον μας. Εργαζόμαστε συνεχώς με συνέπεια στοχεύοντας στην αριστεία, υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και εστιάζοντας σταθερά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και της κριτικής σκέψης», ολοκλήρωσε η Κοσμήτορας Παπαναστασίου.

Πέρα από τη διάκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον τομέα της Εκπαίδευσης, οι φετινές θεματικές κατατάξεις του Times Higher Education αναγνώρισαν και πάλι τη δυναμική του στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών (#1 στην Κύπρο και την Ελλάδα, #47 στην ΕΕ και ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 στον κόσμο). Αυτές οι κατατάξεις είναι οι τελευταίες μιας σειράς από πρόσφατες διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το Times Higher Education, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κατάταξη του ανάμεσα στα κορυφαία 601-800 πανεπιστήμια στον κόσμο στην κύρια κατάταξη THE World University Rankings για το 2022. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

  • Ανάμεσα στα κορυφαία 251-300 «Νέα» πανεπιστήμια στον κόσμο, τα οποία έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2021).
  • στη θέση #122 στη λίστα χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)
  • Στη 32η θέση παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2021).

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συμπερίληψή τους στους θεματικούς πίνακες του Times Higher Education World University Rankings 2022.