You are here

Φοβούνται πέμπτο κύμα από τα σχολεία

21/10/2021 07:18

Συναγερμό σήμαναν και πάλι οι αλυσίδες κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχολεία, με τους επιδημιολόγους να μην αποκλείουν την εμφάνιση πέμπτου κύματος της πανδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τονίζουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα που επικράτησε στην κοινότητα θα επικεντρωθεί σε σχολεία με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ο ιός σε ανεμβολίαστους, οι οποίοι ενδεχομένως να μολύνουν και εμβολιασμένους.

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις αλυσίδες κρουσμάτων στα σχολεία παρά την ύφεση της πανδημίας, διότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στην κοινότητα και χρειάζεται συνεχή διαχείριση, όπως ανέφερε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Νοέμβριο να υπάρξει σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και άλλων παραγόντων.    

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «κοινός στόχος και επιτακτική ανάγκη είναι να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, εκτός και εάν υπάρχει η ανάγκη να κλείσουν για μερικές ημέρες, ώστε μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ειδικά στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μικρά και συνεπώς δεν είναι εμβολιασμένα ούτε μπορούν να φορέσουν τη μάσκα».

Η κ. Πανά πρόσθεσε ότι «σημασία έχει να λειτουργούν γρήγορα οι μηχανισμοί του υπουργείου Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα περιστατικά στα σχολεία και να δημιουργηθεί τείχος προστασίας των σχολείων».

Απηύθυνε παράλληλα, έκκληση να τηρούνται τα μέτρα προστασίας όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αυστηρός έλεγχος του Safe Pass.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch πως «εμείς προειδοποιούσαμε ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να προκαλέσουν νέο κύμα κορωνοϊού».

Προειδοποιούσαμε, είπε επίσης, για τον κίνδυνο διασποράς του ιού από τις εξωσχολικές και απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία.

Ο κ. Καραγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του ηλικιακού ορίου χορήγησης της αναμνηστικής τρίτης δόσης και στα άτομα άνω των 50 χρόνων, ώστε να αυξηθεί το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό ενόψει του χειμώνα.

Αυστηρότερη επιτήρηση στα σχολεία εισηγήθηκε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, τονίζοντας ότι «δυστυχώς γίνεται αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή φέτος λόγω αυξημένης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ο ιός θα επικεντρωθεί στα σχολεία με τον κίνδυνο να μολυνθούν και άλλα άτομα».

Η κ. Κολιού, δήλωσε στη StockWatch ότι «ο ιός θα επιστρέψει δριμύτερος τώρα που άρχισαν να πέφτουν οι θερμοκρασίες».

Πρόσθεσε ότι «όσοι είναι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν, είναι όμως προστατευμένοι από τη βαριά νόσο».

Χθες ο υπουργός Υγείας υπό το φόβο του εκτροχιασμού της όλης κατάστασης, μετά τον εντοπισμό αλυσίδων κρουσμάτων σε δύο σχολεία, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη Μονάδα Ιχνηλάτισης, για να τύχει λεπτομερούς ενημέρωσης.

Όπως αναφέρθηκε η αλυσίδα ξεκίνησε από συγκεκριμένη τάξη όπου υπήρξε μετάδοση του ιού σε 12 άτομα και φαίνεται ότι υπήρξε διασπορά και σε άλλα τμήματα που προκλήθηκε εξωσχολικά από το οικογενειακό περιβάλλον και από εξωσχολικές κοινωνικές δραστηριότητες.  Συνολικά, η αλυσίδα περιλαμβάνει 27 κρούσματα.

Σε ότι αφορά σχολείο στη Λευκωσία, εντοπίστηκαν αρχικά 4 κρούσματα με την αλυσίδα να αυξάνεται στα 13 κρούσματα, τα οποία αξιολογήθηκαν όλα ως στενές επαφές. 

Χθες το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 0,32% από 46,367 διαγνώσεις ενώ εντοπίστηκαν 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Της Ηρώς Ευθυμίου