You are here

Να υπάρξει διαφοροποίηση των ιδίων πόρων ΕΕ, λέει ο Επίτροπος 'Ετινγκερ ενώπιον του ΕΚ

13/03/2018 17:25

Τη σημασία του να υπάρξει διαφοροποίηση των ιδίων πόρων της ΕΕ υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τους Προϋπολογισμούς και τους Ανθρώπινους Πόρους Γκίντερ ‘Ετινγκερ, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της μείωσης του ποσοστού χρηματοδότησης από εθνικούς προϋπολογισμούς και αύξηση της χρηματοδότησης από νέους πόρους.
 
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), ενόψει της ψηφοφορίας επί του σχετικού ψηφίσματος την Τετάρτη, καθώς και για το ψήφισμα που υποστηρίζει τη διατήρηση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων, το οποίο επίσης θα ψηφιστεί την Τετάρτη, ο κ. ‘Ετινγκερ είπε πως οι ιδέες και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα αυτά θα εμβαθυνθούν από πλευράς της Κομισιόν, η οποία θα υποβάλει τη δική της πρόταση τον Μάιο.
 
Έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της ΕΕ και με τι θα πρέπει να πριματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός της `Ενωσης προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το μέλλον, ανέφερε.  Είπε επίσης πως το ζήτημα το ιδίων πόρων συζητείται από το 1950, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει και του Brexit, ο Επίτροπος είπε πως "το δικό μας σκεπτικό είναι να μην προτείνουμε κανενός είδους εκπτώσεις χωρίς να αποκλείσω το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν κάποιες μικρές εκπτώσεις, προκειμένου να φθάσουμε σε μια συμφωνία".
 
Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ο κ. Ετινγκερ είπε πως "ότι εσείς αποφασίσετε, ότι έχει σημασία, εμείς θα το εφαρμόσουμε στην πράξη αλλά θέλουμε να υπάρξει ο κατάλληλος προϋπολογισμός". Ανέφερε ακόμη πως "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε ένα είδος αντίθεσης" που μπορεί να προκύψει μεταξύ πολιτικών της ΕΕ.
 
Ο κ. ‘Ετινγκερ είπε πως τα παραδοσιακά προγράμματα, όπως η πολιτική συνοχή, μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι επίκαιρα, και υπογράμμισε την ανάγκη σμίκρυνσης της ψαλίδας ανάμεσα στα εθνικά κατά κεφαλή ΑΕΠ, σημειώνοντας πως σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει η πολιτική συνοχή.
 
Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για κοινωνικά μέτρα, μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και μέτρα υποδομών για κάποιες περιοχές, καθώς και για συμφιλίωση της γεωργικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.
 
Είπε πως για τις νέες πολιτικές χρειάζονται κατά 80% νέα κονδύλια και κατά 20% μετακινήσεις κονδυλίων.
 
Είπε πως «τον Μάιο θα επανέλθουμε με τις προτάσεις της Επιτροπής, που θα συνοδεύονται από εφαρμοστικές διατάξεις που θα προτείνουμε», σημειώνοντας πως «αν δεν μπορέσουμε πριν τον Πάσχα του 2019 να υπάρξει συμφωνία φοβούμαι ότι μέσα στο 2019 δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε συμφωνία».