You are here

Τύπος: Δεν ξεσπιστώνονται οι κύπριοι για νοίκια από τουρίστες

22/10/2021 06:25

Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και η νέα ιστορικά χαμηλή ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχεί το θέμα της τοποθέτησης του ονόματος του πρόεδρου της Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα για το σκάνδαλο των Pandora Papers. Το ψήφισμα εγκρίθηκε χθες το απόγευμα και ζητά τη διενέργεια ερευνών στα κράτη μέλη αναφορικά με τα όσα καταγράφονται τα Pandora Papers.

Φιλελεύθερος

 «Δεν ξεσπιστώνονται οι κύπριοι για νοίκια από τουρίστες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η έρευνα που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2021 σε όλη την ΕΕ, δείχνει ότι το 25% των ευρωπαίων κάνουν κράτηση με βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και η μεγάλη πλειονότητα από όσους έχουν κάνει κρατήσεις θεωρούν ότι πρόκειται για θετική εμπειρία. Οι κύπριοι, σημειώνεται, δεν δίνουν τα σπίτια τους σε ξένους επισκέπτες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με το 94% των ερωτηθέντων να απαντά «όχι ποτέ» και το 2% να απαντά «δεν το ήθελα αλλά το έκανα».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκτιμάται πως θα δοθούν τα πρώτα δάνεια με κρατική εγγύηση, μετά τη χθεσινή ομόφωνη έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων, εγγυημένων από το κράτος, συνολικού ύψους €1 δισ. σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο λίφτινγκ για κόκκινα δάνεια
  • Προτάσεις νόμου για στήριξη στους πατεράδες
  • Στο 17,08% η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτρισμό
  • Μεγάλη κοινωνική έρευνα τρέχει και στην Κύπρο

Πολίτης

 «Η πτώση της λίρας χτυπά τα κατεχόμενα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα ιστορικά χαμηλή ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα δέχθηκε χθες ισχυρές πιέσεις και βρέθηκε σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρεται, η διακοπή πώλησης καυσίμων και γκαζιού από τα δίκτυα των εταιρειών Altinbas και K-Pet είναι η πιο χαρακτηριστική επίπτωση της υποτίμησης της λίρας. Το κλείσιμο των πρατηρίων ωθεί τουρκοκύπριους να διέρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σημαντική δημόσια παρέμβαση όσον αφορά τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και της κυβέρνησης, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και το θέμα των διατμηματικών προαγωγών έκανε χθες ο τέως γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Υπερκαλύφθηκε ο εθνικός στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ

Χαραυγή

 «Ακρίβεια: Αυξάνεται μέτρα με τη μέρα ο λογαριασμός»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ εντείνει τις πιέσεις για άμεση μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%, ώστε να περιοριστεί το κύμα ακρίβειας και να στηριχτούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, υπέδειξε χθες ότι «τώρα είναι η ώρα το κράτος να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι με ευχολόγια και διακηρύξεις, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άνοιξε ο δρόμος για δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους με κρατικές εγγυήσεις
  • Αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
  • 80 επιχειρήσεις με “Taste Cyprus”

Αλήθεια

 «Έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για βενζίνη»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι σε βενζινάδικα στην ελληνοκυπριακή πλευρά στράφηκαν οι οδηγοί αυτοκινήτων στα κατεχόμενα για να γεμίσουν τα οχήματα τους.  Όπως σημειώνεται, δύο μεγάλες εταιρείες, η Al Pet και η K Pet ανακοίνωσαν προχθές πως σταματούν την πώληση καυσίμων μόλις οι δεξαμενές στους σταθμούς βενζίνης τελειώσουν.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ καταγράφουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Eurostat.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ομόφωνα ο νόμος για κυβερνητικές εγγυήσεις
  • 26 εισοδηματικά ακίνητα με αποδόσεις πέραν του 6% - Altamira Real Estate
  • Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για διείσδυση ΑΠΕ
  • ΚΦΙΚΒ: Στο 66% το ενδιαφέρον για το σχέδιο για ΜΕΔ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΒΕΡΩΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Ο ΔΗΣΥ θα τις διεκδικήσει με δικό του υποψήφιο 

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ – Ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα Pandora Papers δείχνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ – Δεν αποφύγαμε το διασυρμό – Το όνομα του προέδρου Αναστασιάδη σε ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ! Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ «ΔΑΧΤΥΛΟΔΕΙΧΝΕΙ» ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – Pandora Papers: Ενδελεχείς έρευνες για ανάμειξη του κ. Αναστασιάδη και άλλων ΠΕΠ