You are here

Βέμπερ: Αιτιολογεί στάση ΕΛΚ για Pandora Papers

22/10/2021 14:40

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να ψηφίσει ενάντια στις τροποποιήσεις για συμπερίληψη ονομάτων ηγετών κρατών της ΕΕ και χωρών εκτός της ΕΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Pandora Papers, αν και υπερψήφισε το ίδιο το ψήφισμα, αιτιολόγησε με ανακοίνωσή του το βράδυ της Πέμπτης ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στη δήλωσή του ο κ. Βέμπερ υπογραμμίζει πως η ομάδα του ΕΛΚ καταδικάζει τις πρακτικές φοροδιαφυγής, ωστόσο επισημαίνει πως οι αρχές του κράτους δικαίου απαιτούν όπως το Κοινοβούλιο ακολουθήσει «μια προσέγγιση βασισμένη σε γεγονότα για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες και πολιτικά προκατειλημμένες επιθέσεις, αλλά και να υπάρχει σεβασμός και υπεράσπιση στο τεκμήριο αθωότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, αυτό ισχύει σε σχέση με τα πρόσωπα που αναφέρονται και ανήκουν στο ΕΛΚ (ειδικότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra).

Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε πως αυτές οι δύο περιπτώσεις «δεν είναι συγκρίσιμες με άλλα άτομα που φέρονται να δημιούργησαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά πλούτου εκτός της χώρας τους» και πως αυτό επιβεβαιώνεται και από τη δημοσιογραφική ομάδα που διερεύνησαν τα Pandora Papers.

Ειδικότερα, ο κ. Βέμπερ τονίζει πως η ομάδα του ΕΛΚ «καταδικάζει έντονα οποιεσδήποτε πρακτικές φοροδιαφυγής, επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, φοροαποφυγής, φορολογικής απάτης και το ξέπλυμα χρήματος. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας, το οποίο υπερασπιζόμαστε και προωθούμε, ενώ υπονομεύει και την αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία».

Όπως προστίθεται, «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ανάκαμψης μετά την πανδημία, οι πρακτικές αυτές στερούν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ απαραίτητους πόρους για σημαντικές επενδύσεις στο κοινό μας μέλλον. Το ΕΛΚ χαιρετίζει το συνεχές έργο των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών που ερευνούν και συμμετέχουν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος».

«Η διάσταση των πληροφοριών των Pandora Papers ενόψει μιας σειράς αποκαλύψεων μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009, προειδοποιεί και δείχνει την ανάγκη να ενταθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, της φοροαποφυγής, της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Βέμπερ. «Η σημερινή ψηφοφορία επί του Κοινού Ψηφίσματος έδειξε ότι για αυτήν τη θέση υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία στο Σώμα» πρόσθεσε.

«Ωστόσο, η αρχή του κράτους δικαίου απαιτεί, από εμάς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη σε γεγονότα για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες και πολιτικά προκατειλημμένες επιθέσεις, αλλά και να υπάρχει σεβασμός και υπεράσπιση στο τεκμήριο αθωότητας» σημειώνει.

«Αυτό το δικαίωμα ισχύει και για τα πρόσωπα από την κομματική μας οικογένεια που αναφέρονται στα Pandora Papers, όπως ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Μάλιστα, οι περιπτώσεις του Υπουργού Hoekstra και του Προέδρου Αναστασιάδη δεν είναι συγκρίσιμες με άλλα άτομα που φέρονται να δημιούργησαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά πλούτου εκτός της χώρας τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από τους ερευνητές που δημοσίευσαν τα Pandora Papers», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές. Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καλεί τα κράτη μέλη να διερευνήσουν όλες τις αναφορές στα δημοσιεύματα που τα αφορούν.

Αν και στο κοινό σχέδιο είχαν απαλειφθεί οι ονομαστικές αναφορές ώστε να τύχει της υποστήριξης του ΕΛΚ, αυτές τελικά προστέθηκαν εκ νέου με την έγκριση της τροποποίησης Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς με 400 ψήφους υπέρ, 238 κατά και 57 αποχές.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης, εγκρίθηκε τροπολογία των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς, με την οποία το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη συμπερίληψη και ονομάτων υψηλόβαθμων πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, αναφερόμενο στον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλέρ και τον Μαλτέζο πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Τζον Ντάλι. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά και στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΚΥΠΕ