You are here

Ομόφωνα οι προϋπολογισμοί ΚΟΤ, Cyta

16/03/2018 20:02

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τους προϋπολογισμούς του κυπριακού οργανισμού τουρισμού και της CYTA.
 
O προϋπολογισμός  του ΚΟΤ για το 2018, προβλέπει δαπάνες ύψους €57.185.605 και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους ενώ, μετά από τροπολογία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων που ψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 1 αποχή δεσμεύτηκε κονδύλι €30 χιλ. ευρώ για την αγορά οχήματος για τον γενικό διευθυντή του ΚΟΤ.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε πως ο τουρισμός είναι ευαίσθητος τομέας και υποστήριξε ότι πρέπει ο ΚΟΤ να στελεχώνεται επαρκώς ειδικά την περίοδο αιχμής. Εντούτοις, σημείωσε ότι η  πρόσληψη προσωπικού θα συνιστά μόνιμη δαπάνη και εξέφρασε την άποψη ότι κάποια στιγμή πρέπει να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προειδοποίησε περαιτέρω, ότι "αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει θα ξαναέρθει η Τρόικα".
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι στον οργανισμό παρατηρούνται πολλές στρεβλώσεις και πως και αυτός ο οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε μια πολύ σημαντική περίοδο και ενώ έχει συμβάλει στη διάσωση της οικονομίας. Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα για το υφυπουργείο με αξιοποίηση της εμπειρίας του ΚΟΤ.
 
Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το συντομότερο η δημιουργία υφυπουργείου και τη μορφή που θα πάρει ο ΚΟΤ επεσήμανε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι  ο ΚΟΤ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και ότι αναμένεται ο νέος ρόλος του υπό το υφυπουργείο. Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει τον προϋπολογισμό με επιφυλάξεις.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ δεν απαντά στο ερώτημα για το όραμα του κράτους για τον τουρισμό. Πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι καλά, αλλά απουσιάζει η πολιτική για προσέλκυση ποιότητας, όπως είπε, σημειώνοντας ότι το μοντέλο τουρισμού που εφαρμόζεται ευνοεί μόνο τους ξενοδόχους, ενώ οι άλλες επιχειρήσεις μαραζώνουν μέχρι να κλείσουν.

Θέλουν εκσυγχρονισμό CYTA

Την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της αρχής τηλεπικοινωνιών τόνισαν οι βουλευτές κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού της για το 2018 που είναι ελλειμματικός καθώς προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €393.392.020 και συνολικά έσοδα ύψους €349.441.000.
 
Ο κ. Μαυρίδης, κατά τη συζήτηση είπε πως θέλουμε κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες να λειτουργούν με εταιρική διακυβέρνηση. Παρατήρησε ότι ο ανταγωνισμός μείωσε τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες.Ανέφερε ακόμα πως επειδή η CYTA έχει ψηλό κόστος λειτουργίας πριμοδοτεί  τους ανταγωνιστές με πρόσθετο κέρδος.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι χρόνο με το χρόνο το μερίδιο αγοράς της CYTA ελαττώνεται και αν δεν εκσυγχρονιστεί θα οδηγηθεί σε μαρασμό.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως η CYTA  παραμένει η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Κύπρο. Παρατήρησε ότι πρέπει να παραμεριστούν οι δογματισμοί και δογματικές θέσεις που αποβαίνουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 
Είπε ακόμα πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα εργασιακά δικαιώματα και ανέφερε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να σταματήσουν την πολιτική που προσφέρει πολλά στους ελάχιστους και ελάχιστα στους πολλούς.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εκσυγχρονισμού  του οργανισμού και αντιμετώπισης των στρεβλώσεων.