You are here

Γερμανικές αντιδράσεις στην πρόθεση Τουρκίας να απελάσει πρέσβεις

25/10/2021 20:36
Με τίτλο «Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP εκφράζουν την βούληση να εναντιωθούν στον Ερντογάν», η ε/φ FAZ αναφέρει πως πολιτικοί από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελευθέρων επέκριναν τον Τούρκο Πρόεδρο  για την ανακοίνωσή του ότι θα απελάσει τους Πρέσβεις της Γερμανίας και εννέα άλλων δυτικών χωρών.

Μιλώντας στη FAZ, ζήτησαν να υπάρξουν αντίμετρα. 

«Το μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν θα πρέπει να είναι: Μπορούμε να αντέξουμε την πίεση, η Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ.

Ο Ερντογάν επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να εργαλειοποιήσει υπέρ του τις γερμανο-τουρκικές οργανώσεις στη Γερμανία. «Γι’ αυτό του λέμε: Η νέα Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα καταστεί η δημοκρατική προστάτιδα δύναμη της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία», είπε ο Εζντεμίρ.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι «ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης και έχουν εσωτερικό πολιτικό κίνητρο», δήλωσε ο ειδικός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νιλς Σμιντ. «Γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα, αλλά και ηρεμία», συμπλήρωσε.

Με τις «προκλήσεις» του ο Eρντογάν προκαλεί σοβαρή ζημιά στη σχέση της Τουρκίας με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ειδικός των Φιλελευθέρων (FDP) σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Aλεξάντερ Γκραφ Λάμπστορφ. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει τώρα «σε συντονισμό να καλέσουν σε διαβουλεύσεις τους Τούρκους Πρέσβεις στις χώρες που πλήττονται από τις προθέσεις της Τουρκίας». 

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «ένα σαφές και μετρημένο μήνυμα μέσω της Διπλωματίας για να δοθεί η δυνατότητα στους Πρέσβεις να παραμείνουν στην Άγκυρα», σημείωσε ο Λάμπστορφ.