You are here

Ο κύβος ερρίφθη στις τράπεζες με διαχωρισμό ΣΚΤ

20/03/2018 06:54

O κύβος ερρίφθη στις τράπεζες με την έναρξη διαδικασίας δυνητικού διαχωρισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε καλή και κακή και με πιθανή κατάληξη την εξαγορά από επενδυτές που έχουν ήδη παρουσία στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ανάθεση στη Citigroup Global Markets της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτών ξεκινά την προ πολλού αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού, χωρίς ωστόσο να προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα, αφού οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν να αγοράσουν ένα μόνο μέρος του ενεργητικού της.

Η μία επιλογή αφορά τις κανονικές τραπεζικές εργασίες της ΣΚΤ (το υγιές κομμάτι) και η δεύτερη αφορά στην αγορά του προβληματικού μέρους του οργανισμού που είναι το χαρτοφυλάκιο με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ιδίως αυτές με εξασφάλιση κύρια κατοικία.

Η όλη διαδικασία ξεκινά χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η κεφαλαιακή κατάσταση της ΣΚΤ, που στο τέλος Σεπτεμβρίου δήλωνε ότι έχει βασικά κεφάλαια πέραν του 15%, διαψεύδοντας μάλιστα όσους προεκλογικά προειδοποιούσαν για κεφαλαιακό κενό που θα έπρεπε μετεκλογικά να καλυφτεί.

Εκκρεμεί η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το 2017, που όπως και πέρσι, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει.

Η ΣΚΤ έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία, και τις μεγαλύτερες πιέσεις από τους επόπτες για προβλέψεις.

Από το συνεργατισμό στέλνεται το μήνυμα ότι το κράτος δεν πρόκειται να πωλήσει τις μετοχές του, διότι κάτι τέτοιο, ανέφερε, δεν θα βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ.

Ένας επενδυτής, ανέφερε εκπρόσωπος του, θα μπορεί να πάρει είτε τις κανονικές τραπεζικές εργασίες, είτε το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο.

Επεσήμανε ότι ο καταθέτης της ΣΚΤ θα πρέπει σήμερα με την εξέλιξη αυτή να νιώθει ακόμη περισσότερη ασφάλεια.

Διαβεβαιώσεις Χάρη για στήριξη της ΣΚΤ

O υπουργός οικονομικών που μιλούσε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1, προσπάθησε να καθησυχάσει όσους βλέπουν άλλη μια επένδυση του κράτους στις τράπεζες να εξαϋλώνεται με μεγάλες απώλειες για τους φορολογούμενους αλλά και όσους ανησυχούν για τις καταθέσεις τους.

Διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα στηρίξει, αν χρειαστεί, τη ΣΚΤ αν δεν εξευρεθούν επενδυτές, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί τους τρόπους καθώς από την 1.1.2016 η ΕΕ απαγορεύει την κρατική ενίσχυση ειδικότερα σε τραπεζικά ιδρύματα.

Επεσήμανε ότι το κράτος αυτήν τη στιγμή σε αντίθεση με το 2013 έχει και την οικονομική δυνατότητα αλλά και τη διάθεση να στηρίξει τη ΣΚΤ.  Ως γνωστόν, η κυβέρνηση συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη δημιουργία κρατικού φορέα που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, τα οποία οι ευρωπαίοι επόπτες τείνουν να εκτιμούν ότι έχουν μηδενική αξία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι κινήσεις για εξεύρεση επενδυτών στη ΣΚΤ στοχεύουν στη θωράκιση και ενίσχυση της τράπεζας χωρίς να διακυβεύεται, όπως τόνισε, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Διευκρίνισε ότι η κίνηση δεν αφορά πώληση των μετοχών του κράτους αλλά στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων.

«Δεν αγοράσαμε οικόπεδο για να το πωλήσουμε», είπε, σημειώνοντας ότι «κλείσαμε τρύπες για να μην κινδυνεύσουν οι καταθέτες».

Υπογράμμισε ότι το κράτος είναι πανέτοιμο να στηρίξει την ΣΚΤ και προς την κατεύθυνση αυτή, εξετάζονται, είπε, διάφοροι σχεδιασμοί που θα βοηθήσουν την τράπεζα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στον ορίζοντα συγχωνεύσεις τραπεζών

Στον ορίζοντα προβάλλει τώρα πιο έντονο το σενάριο συγχωνεύσεων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Στα επενδυτικά ταμεία που εξετάζουν συμμετοχή στη ΣΚΤ βρίσκεται η Third Point που είναι από το 2013 μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας.

Το ταμείο έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος της επένδυσης του στην Ελληνική αλλά φαίνεται να έχει ακόμα κάποιο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Άλλα δύο ταμεία που ακούστηκε ότι βρίσκονται στην Κύπρο είναι το Tosca Fund και το Apollo.

Το Tosca Fund είχε συμμετοχή στη μετοχική δομή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας επί διοίκησης Ανδρέα Βγενόπουλου.

Οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα, καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου οι επίδοξοι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν ενδιαφέρον για να λάβουν δεδομένα για τη ΣΚΤ και αργότερα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για εξαγορά μέρους της.

Ανώτατος αξιωματούχος της ΣΚΤ που ρωτήθηκε χθες από τη StockWatch κατά πόσο στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής ενδιαφέροντος για αγορά του συνόλου ή μέρους της τράπεζας υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συμμετέχουν και εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

Παρατήρησε ότι τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να απευθύνουν το ενδιαφέρον τους μόνο μέσω επενδυτικών ταμείων που δεν θα επιτρέψουν διαρροή εμπιστευτικών στοιχείων, όπως είπε, της ΣΚΤ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί για το καλό κομμάτι της ΣΚΤ, κατά την έκφραση του, που είναι τα διάφορα συνεργατικά ταμιευτήρια των δημόσιων υπαλλήλων και ημικρατικών οργανισμών.

Εποπτικές πιέσεις

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη ΣΚΤ γίνονται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Φρανκφούρτη για αναγνώριση πρόσθετων προβλέψεων από τις κυπριακές τράπεζες, λόγω του μεγάλου χρόνου που χρειάζονται για εκποιήσεις.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο θεσμός των εκποιήσεων έχει αποτύχει λόγω μεγάλων κενών που με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, η βουλή άφησε στη σχετική νομοθεσία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΣΚΤ η οποία έχει και τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης ΜΕΔ με προβλέψεις από τις συστημικές εγχώριες τράπεζες.

Οι πιέσεις εντείνονται από τα stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη και που αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.  Για όσες τράπεζες εντοπιστούν κεφαλαιακά κενά δίνονται συνήθως κάποιοι μήνες εντοπισμού επενδυτών και με την χθεσινή της κίνηση, η ΣΚΤ φαίνεται να τρέχει μπροστά από τις εξελίξεις.

Το κράτος είχε επενδύσει στη ΣΚΤ συνολικό ποσό €1.7 δισ. με μέσο κόστος ανά μετοχή €0.28.

Η μετοχή της τράπεζας όταν πέρσι είχαν προωθηθεί οι διαδικασίες για να εισαχθεί στο ΧΑΚ, είχε €0,10 ανά μετοχή με αποτίμηση €600 εκ.

Έκτοτε η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς για συμμετοχή της ΣΚΤ στο χρηματιστήριο και για επιστροφή των μετοχών της σε δανειολήπτες και καταθέτες, δημιουργώντας ερωτήματα για το βαθμό συγκρότησης των περσινών σχεδιασμών της.

Χθες κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την αλλαγή πλεύσης που διαπίστωσαν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Του Λεύκου Χρίστου