You are here

Τύπος: Χείρα βοηθείας από το προεδρικό ζητούν οι εργοδότες

26/10/2021 06:27

Το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που θέτουν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι αυξητικές τάσεις των αγροτικών προϊόντων στις αγορές, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χείρα βοηθείας από το προεδρικό ζητούν οι εργοδότες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που θέτουν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας οι εργοδοτικές οργανώσεις. Οι επικεφαλής του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ με κοινή τους επιστολή προς τον ΠτΔ υποστηρίζουν πως η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στη μετά πανδημία εποχή επανέφερε στο προσκήνιο «κατά τρόπο οξύτερο το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας».  Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την άμεση λήψη μέτρων προς επίλυση του προβλήματος και τονίζουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κινητικότητα υπάρχει στον τομέα των ακινήτων το Σεπτέμβριο. Στο εννιάμηνο φέτος η αξία των υποθηκών ήταν €2,2 δισ. σε σύγκριση με €2 δισ. πέρσι με τη μεγάλη πτώση να εμφανίζει ο Απρίλιος του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άνοιξε το σχέδιο για το μισό εκατ. στις Βρετανικές Βάσεις
  • 15% των δικηγόρων καταχωρούν ηλεκτρονικά τα έγγραφα
  • Πρότελευταιοι στα κονδύλια από απαλλακτικούς κανονισμούς
  • Ξανά από την αρχή για τα ΜΕΔ

Πολίτης

 «Ανοδική τροχιά στα αγροτικά προϊόντα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αυξητικές τάσεις των αγροτικών προϊόντων στις αγορές. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, τον Οκτώβριο οι αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν ενώ ο διεθνής δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε μηνιαία άνοδο κατά 1,47%. Από την αρχή του έτους η τιμή του σιταριού καταγράφει άνοδο 18,65%, της ζάχαρης κατά 38,68%, του καλαμποκιού κατά 32,18%, του χυμού πορτοκαλιού κατά 7,04%, της σόγιας κατά 17,22%, των βοοειδών κατά 18,83% και του ακατέργαστου ρυζιού κατά 13,16%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υφυπουργός καινοτομίας, έρευνας και ψηφιακής πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, χαρακτήρισε ως γάγγραινα την επεξεργασία επιδομάτων που αφορούν το υπουργείο εργασίας, καθώς περίπου κάθε χρόνο υπάρχουν 650 χιλ. χειρόγραφα επιδόματα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο για νέο επιχειρείν – Περιοχή Βάσεων
  • Θετική η προοπτική αξιολόγησης από τον DBRS

Χαραυγή

 «Η απόκτηση στέγης δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα νεαρά ζευγάρια στην απόκτηση στέγης. Το ΑΚΕΛ προτείνει μεταξύ άλλων τη διεύρυνση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που απαιτούνται για ένταξη στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, ώστε να μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και την αναπροσαρμογή του ύψους των χορηγιών, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΕΟ οργανώνει το Σάββατο 13.11.2021, κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καταγγελίες κατά της υπηρεσίας καταναλωτών για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων
  • «Απαιτείται πολιτική βούληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

Αλήθεια

 «Κατρακυλά η τουρκική λίρα, υποφέρουν τα κατεχόμενα»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι κατρακύλησε εκ νέου χθες η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Όπως αναφέρεται, οι εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν άμεσα και τα κατεχόμενα. Η οικονομία έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα, απόρροια της κατρακύλας της τουρκική λίρας, με τον Μουσταφά Ακκιντζί να αναρτά χθες στο Facebook ότι το «καθεστώς του ενός μόνο άνδρα» στην Τουρκία την παρασέρνει με ταχύτητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην κατάρρευση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου ανέφερε στο 12ο Limassol Economic Forum ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Όλο το κράτος σε μια ψηφιακή οθόνη – Κυριάκος Κόκκινος
  • Κονδύλι €5 εκ. στον προϋπολογισμό του 2022 – Ακτοπλοϊκή σύνδεση
  • Σχέδιο χορηγιών για περιοχές εντός Βρετανικών Βάσεων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ…ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΚΕΛ – ΠΕΟ – Για ακρίβεια και Pandora Papers

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΝΕΡΩΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΜΑΝ ΚΑΒΑΛΑ – Έκαναν πίσω πέντε χώρες μετά τις απειλές Ερντογάν για απέλαση πρεσβευτών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΑΝΤΕΣ ΞΑΝΑ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ – Το ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων που νοσηλεύονται είναι πλέον 40% με 45%

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

H ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ – ΑΚΕΛ: Να διευρυνθούν τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια για στεγαστικά προγράμματα