You are here

To Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ολοκλήρωσε την προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

20/03/2018 17:12

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις Βρυξέλλες και τις προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, συζητώντας το προσχέδιο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με την Προεδρία, αυτό θα επικεντρωθεί στις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και την αγωνιστικότητα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την ενιαία αγορά, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2018 και τα κοινωνικά ζητήματα, ιδίως την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και τις πρωτοβουλίες που υπέβαλε η Κομισιόν στο πλαίσιο του πακέτου κοινωνικής δικαιοσύνης

Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Μαΐου στη Σόφια. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και την πρόσφατη επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο με νευροπαραλυτικό παράγοντα. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, στο πλαίσιο της ατζέντας ηγετών, οι ηγέτες της ΕΕ θα διεξαγάγουν συζήτηση σχετικά με τη φορολογία στην ψηφιακή οικονομία.

Επιπλέον το Συμβούλιο εξέτασε μια έκθεση της προεδρίας που συνοψίζει τη συμβολή των συνθέσεων του Συμβουλίου στη δέσμη μέτρων του 2018 για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η έκθεση αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να ενισχύεται καθώς συνεχίζεται η μετάβαση από την οικονομική ανάκαμψη στην επέκταση. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες περαιτέρω δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης. Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να διαβιβάσει ένα σχέδιο σύστασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλώντας τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ να ακολουθήσουν πολιτικές που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης το 2018-2019.

Στη συνέχεια η Κομισιόν ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τον διάλογό του με τις πολωνικές αρχές σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία, το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση τις οδηγίες διαπραγμάτευσης που εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να διαπραγματευθεί, εξ ονόματος της ΕΕ, σύμβαση για τη σύσταση πολυμερούς δικαστηρίου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών και αποφάσισε χωρίς συζήτηση να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον καθορισμό των ημερομηνιών για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20-21 Μαΐου.

Οι Υπουργοί συνεδριάζουν τώρα σε σύνθεση "27" επί της διαδικασίας αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.