You are here

Η μπάλα στο ΥΠΟΙΚ για πλεονασμούς στην ΚΕΔΙΠΕΣ

08/11/2021 07:12

Το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσει λύση στη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε πλεονασμούς εργαζομένων, εξαιτίας του γεγονότος ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου δεν έπιασε το στόχο του.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της διεύθυνσης της ΚΕΔΙΠΕΣ και των δύο συντεχνιών, που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα, δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Είναι θέμα χρόνου να κηρυχθεί αδιέξοδο.  Σε μία τέτοια περίπτωση θα παραπεμφθεί εργατική διαφορά στο Υπουργείο Εργασίας.  

Η μεν εργοδοτική πλευρά εμμένει στην αρχική της απόφαση για πλεονασμούς, οι δε συντεχνίες ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, όχι μόνο δεν δικαιολογεί τη θέση του ΔΣ ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, ο στόχος που είχε τεθεί για μείωση του αριθμού του προσωπικού κατά 130 έχει καλυφθεί.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αποδέχθηκαν το σχέδιο 38 υπάλληλοι από την ΚΕΔΙΠΕΣ και 20 από την Αλταμίρα. Επιπρόσθετα, 120 υπάλληλοι της Αλταμίρα αποδέχθηκαν το σχέδιο αποζημίωσης να απεμπολήσουν το δικαίωμα τους να επιστρέψουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως προέβλεπε σχετική συμφωνία του 2017», ανέφερε στη StockWatch ο Ελισσαίος Μιχαήλ, ΓΓ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων της ΣΕΚ.

Ο κ. Μιχαήλ, υποστήριξε ότι στη βάση των δεδομένων αυτών, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στο μισθολόγιο της ΚΕΔΙΠΕΣ, αν ληφθεί υπόψη, όπως είπε, ότι η κρατική εταιρεία είχε υποχρέωση να απορροφήσει τους 120 πρώην υπαλλήλους του Συνεργατισμού, οι οποίοι αποδέχθηκαν να λάβουν αποζημίωση για τα έτη υπηρεσίας τους στη ΣΚΤ και να απεμπολήσουν το δικαίωμα επιστροφής τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Οι συντεχνίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην ΚΕΔΙΠΕΣ και ούτε θα επιτρέψουν να απολυθεί έστω και ένας υπάλληλος», πρόσθεσε ο κ Μιχαήλ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, προειδοποιεί για τη βιωσιμότητα της

Στην αντίπερα όχθη, η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ, θεωρεί ότι αν δεν επέλθει δραστική μείωση του εργατικού κόστους, στη βάση μελέτης βιωσιμότητας, η εταιρεία δεν θα αντέξει.

Στις διαβουλεύσεις των δύο μερών η διεύθυνση παρέθεσε προς τις συντεχνίες στοιχεία από το επιχειρηματικό της πλάνο μέχρι το 2028, σύμφωνα με τα οποία, η κρατική εταιρεία αναμένεται να έχει ταμειακές εκροές κοντά στο €1 δισ.

Από το ποσό αυτό, €250 εκατ. θα αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες και στο εργατικό κόστος.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει στη StockWatch ότι η μειωμένη συμμετοχή στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, έχει βγάλει την εταιρεία εκτός των επιχειρηματικών της πλάνων.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αν το σχέδιο δεν πετύχαινε το στόχο του η μόνη επιλογή που θα έμενε ήταν οι πλεονασμοί», είπε.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, αναφέρουν ότι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της διοίκησης της ΚΕΔΙΠΕΣ τυγχάνουν της έγκρισης του ΥΠΟΙΚ. 

Σημειώνεται ότι ανώτερος λειτουργός του ΥΠΟΙΚ, συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας καθώς εκπροσωπεί το κράτος που είναι ο μεγάλος μέτοχος της ΚΕΔΙΠΕΣ με 99%.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ με επιστολή που επέδωσε την περασμένη Δευτέρα στις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ, γνωστοποίησε την απόφαση της να ενεργοποιήσει το plan b, που προβλέπει πλεονασμούς, μετά την αποτυχία του σχεδίου και τις κάλεσε σε διαβουλεύσεις βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανταποκρίθηκαν, μέχρι στιγμής, μόνο η ΣΕΚ και η ΠΕΟ.

Του Λεύκου Χρίστου