You are here

«Αντισυνταγματικές» οι προτάσεις για πληρωμές με κάρτες

16/11/2021 16:12

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι φορείς τις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν στη Βουλή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, για ενίσχυση του πλαισίου που αφορά στις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Μέσω των προτάσεων, η Επιτροπή επιχειρεί να καλύψει κενά που εντοπίζονται στην νομοθεσία, ειδικότερα σε σχέση με την επιβολή επιπλέον χρέωσης στις πληρωμές με κάρτες, κατά την αγορά από περίπτερα και υπεραγορές προϊόντων όπως τσιγάρα, εφημερίδες, γάλα και τηλεκάρτες.

Παρουσιάζοντας τις δύο προτάσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας, δήλωσε ότι αφού διαπιστώθηκε κενό στην νομοθεσία, κατατέθηκαν οι προτάσεις που σκοπό έχουν να δώσουν τα εργαλεία στην αρμόδια αρχή για να ελέγχει και εποπτεύει τέτοια παράπονα και να επιβάλλει κυρώσεις.

Λειτουργοί τόσο της Νομικής Υπηρεσίας όσο και του Τμήματος Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν τις δύο προτάσεις αντισυνταγματικές υποστηρίζοντας ότι συγκρούονται με άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενώ χαρακτήρισαν παράνομη την αύξηση του προστίμου.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανάφερε ότι το πρόβλημα που τίθεται είναι πως δεν υπάρχει προστασία των καταναλωτών έναντι των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και ότι θα πρέπει να θεσπιστεί  σχετική νομοθεσία.

Τι προβλέπουν οι προτάσεις νόμου

Με την πρώτη πρόταση νόμου τροποποιείται ο νόμος περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών, ώστε να δίνεται η εξουσία στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή  του υπουργείου Ενέργειας να ελέγχει κατά πόσο επιβάλλονται επιπλέον χρεώσεων στους καταναλωτές όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες.

Επίσης η υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει, να διερευνά καταγγελίες και να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα.

Με την δεύτερη πρόταση τροποποιείται ο νόμος του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων, αυξάνεται το διοικητικό πρόστιμο στις €4 χιλ. σε όσους δεν αποδέχονται πιστωτικές κάρτες.

Προχωρούν παρά τις επιφυλάξεις

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι δυστυχώς το υπουργείο Οικονομικών ήρθε με επιφύλαξη που δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα για επίλυση ενός προβλήματος, καθώς μεγάλος αριθμός καταστημάτων δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται και πρέπει να του δώσουμε αποτελεσματική θεραπεία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε την Πρόταση Νόμου», είπε σημειώνοντας πως η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να έρθουν με προτάσεις στην Επιτροπή προκειμένου να είναι απόλυτα συνταγματική η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Από πλευράς του ο κ. Κώστα είπε ότι σήμερα η Επιτροπή συζήτησε και δύο προτάσεις νόμου, που σχετίζονται με το θέμα της υποχρεωτικής αποδοχής πιστωτικών καρτών σε 85 τομείς, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές.

Αναφέρθηκε σε παράπονα καταναλωτών, σύμφωνα με τα οποία σε κάποιες επιχειρήσεις επιβάλλονται επιπρόσθετες χρεώσεις για όσους πληρώνουν με κάρτες για προϊόντα όπως τσιγάρα, εφημερίδες και περιοδικά και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε παράλληλα σε νομοθετικά κενά, τα οποία οι προτάσεις νόμου επιχειρούν να καλύψουν σημειώνοντας πως οι κυβερνώντες θεωρούν ότι οι προτάσεις είναι αντισυνταγματικές ή αντιβαίνουν το ενωσιακό δίκαιο.

Κάλεσε το ΥΠΟΙΚ και την Νομική Υπηρεσία να βοηθήσουν τη Βουλή «που τρέχει να καλύψει τα κενά και να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει κυβέρνηση».

 

Της Ελένης Χαραλάμπους