You are here

Αγνοούνται κύπριοι επενδυτές από έκδοση ομολόγων

17/11/2021 07:27

Στο προσκήνιο επανέρχεται η διαφορά που υποβόσκει επί σειρά ετών μεταξύ του γραφείου διαχείρισης του δημοσίου χρέους με τους επιχειρηματίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σε σχέση με την εισαγωγή στο κυπριακό χρηματιστήριο κάποιας μορφής έκδοσης «ευφάνταστων» κρατικών ομολόγων.

Ο επίτιμος πρόεδρος των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, Λούης Κλάππας, σε δηλώσεις στη StockWatch με αφορμή τις αναφορές του γραφείου στη στρατηγική για τα έτη 2022-2024, διατυπώνει την άποψη ότι για να πετύχει η εγχώρια έκδοση κρατικών ομολόγων, επιβάλλεται να γίνει αναβάθμιση του τμήματος ομολόγων/χρεογράφων που διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ.

Ο κ. Κλάππας, θέτει στο τραπέζι τη διαχρονική θέση του συνδέσμου ότι τα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης και στο ΧΑΚ, για να αποκτήσει δυναμική το εγχώριο χρηματιστήριο και από την άλλη, να αποτελέσει κίνητρο προσέλκυσης κυπριακών επενδυτών.  

Επισημαίνει επιπρόσθετα, ότι η απουσία αξιόλογου όγκου συναλλαγών των εισηγμένων στο ΧΑΚ οποιασδήποτε μορφής ομολόγων, έχει αποθαρρύνει τους κύπριους επενδυτές από το να εξετάζουν εκδόσεις που εισάγονται στο ΧΑΚ.

«Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εκδόσεων προς το κυπριακό κοινό με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ», αναφέρει.

«Είναι αδιανόητη», κατά την έκφραση του, «η άρνηση της διεύθυνσης του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους να ακούσει και να υιοθετήσει τις εμπειρίες, γνώσεις και τα επιχειρήματα των οργανωμένων επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που λειτουργούν και εποπτεύονται με τον πιο αυστηρό τρόπο από την ΕΚ», τονίζει.

Ο κ. Κλάππας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της εισήγησης για εισαγωγή και διαπραγμάτευση προς το ΧΑΚ, των υφιστάμενων εξαετών εκδόσεων ομολόγων αξίας €500 εκατ.

Τυχόν εισαγωγή τους είπε, θα δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον μεταξύ των υφιστάμενων επενδυτών και θα ανοίξει τις πύλες ευρωπαϊκής ανάπτυξης του ΧΑΚ.

Υποστηρίζει ότι το επιχείρημα που προβάλλεται ότι δεν  επιτρέπεται η εισαγωγή των ομολόγων  στο ΧΑΚ με βάση τους όρους έκδοσης τους, είναι ανεδαφικό

Της Γεωργίας Χαννή