You are here

Επέκταση περιόδου υποβολής φορολογικής δήλωσης

14/04/2018 16:14

Σε τροποποίηση των νομοθεσιών προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, με στόχο να δοθεί η εξουσία στον Έφορο Φορολογίας να επεκτείνει την περίοδο υποβολής της φορολογικής δήλωσης φυσικού προσώπου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή τέλος Οκτωβρίου και ταυτόχρονα να γίνεται και η καταβολή του πληρωτέου φόρου με τη λήξη της περιόδου υποβολής της δήλωσης

Ταυτόχρονα, ο Έφορος Φορολογίας κάλεσε τους φορολογούμενους να μην ανησυχούν γιατί θα τους δοθεί ο αναγκαίος χρόνος και θα είναι απλή διαδικασία η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες κέντρα εξυπηρέτησης του κοινού για συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης.
 
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει στο περιθώριο συνεδρίου στο πλαίσιο διοργάνωσης Έκθεσης Ακινήτων «Property Show», στη Λευκωσία, τις ανησυχίες των φορολογουμένων σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται για έναρξη της περιόδου υποβολής της φορολογικής δήλωσης φυσικού προσώπου, ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι «η νομοθεσία προνοεί ότι η υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης φυσικού προσώπου πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου και εκεί που υπάρχει πληρωτέος φόρος να πληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου, κάτι που αποτελεί λίγο παραλογισμό».
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Τμήμα θέλει να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να παρέχεται μέσω έκδοσης διατάγματος η εξουσία στον Έφορο να μπορεί να τροποποιεί αυτές τις νομοθεσίες
 
«Βασικός σκοπός είναι να τροποποιήσουμε τις νομοθεσίες με νομική κάλυψη ώστε να υποβληθεί η φορολογική δήλωση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ή τέλος του Οκτώβρη όπως έχουμε σχεδιάσει και ταυτόχρονα να γίνεται και η πληρωμή του φόρου με τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης», υπογράμμισε.
 
Εγγραφή στο σύστημα TAXISnet

Αναφορικά με την εγγραφή στο σύστημα TAXISnet, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι έχει σταλεί ο μοναδικός αριθμός σε όλους τους φορολογουμένους για να μπορέσει ο κόσμος πολύ απλά να κάνει την εγγραφή του στο TAXISnet.
 
Ανέφερε ότι το Τμήμα βρίσκεται στο τέλος του σχεδιασμού των διαφόρων κτιρίων τα οποία θα αποτελέσουν τα γραφεία εξυπηρέτησης του φορολογουμένου.
 
«Θα έχουμε ένα γραφείο σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας να εξυπηρετεί  το κοινό στην Λευκωσία, στην Λεμεσό, στην Πάφο, », ανέφερε και πρόσθεσε ότι παραμένει να αναθέσουν σε λειτουργούς την όλη εργασία.  
 
«Ετοιμάζουμε γραφείο στα υφιστάμενα γραφεία του Τμήματος όπου υποβαλλόταν προηγουμένως η έντυπη φορολογική δήλωση, και θα έχουμε λειτουργούς για όλη τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε φορολογούμενους είτε γιατί δεν έχει δικό του υπολογιστή είτε γιατί αδυνατεί να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την δήλωση μπορεί να μεταβεί στο συγκεκριμένο γραφείο και με την βοήθεια του λειτουργού εξυπηρέτησης του κοινού να μπορέσει να συμπληρώσει σωστά την φορολογική του δήλωση.
 
Ο κ. Τσαγκάρης κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί γιατί θα είναι απλή διαδικασία η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, η οποία θα περιλαμβάνει πολύ λίγα στοιχεία για να συμπληρωθούν, ενώ δεν θα χρειάζεται πλέον η υποβολή έντυπων αποδεικτικών στοιχείων.
 
«Είναι αυτοβεβαιούμενος ο φόρος και δεν θα χρειάζεται ούτε ο Έφορος να έρθει μετά να κάνει εκκαθαρίσεις. Το ποσό το οποίο δηλώνεται θεωρείται τελικό από την πλευρά την δική μας εκτός αν αποφασίσει ο Έφορος με βάση κριτήρια που έχουμε στο σύστημα ανάλυσης κινδύνου δεν είναι ορθή η φορολογική δήλωση και θα την ελέγξουμε μέσα στην προθεσμία των έξι ετών», πρόσθεσε.