You are here

Σταυρώματα και αποκοπές στον προϋπολογισμό έφεραν σύγχυση

16/04/2018 18:04

Σύγχυση φαίνεται να έχουν προκαλέσει οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από τη βουλή, για τη δέσμευση και αποκοπή κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα τέλη Μαρτίου η επιτροπή οικονομικών έλαβε αίτημα αποδέσμευσης ποσού €191 χιλ. που προορίζεται για την πρόσληψη 30 εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στο υπουργείο εργασίας για εκτέλεση καθηκόντων επιθεωρητή εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο της δημιουργίας και λειτουργίας της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, το συγκεκριμένο κονδύλι, αποκόπηκε κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 κατόπιν τροπολογίας του ΑΚΕΛ. Την τροπολογία είχε υπερψηφίσει και ο ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι εγείρεται πολιτικό ζήτημα καθώς η εξέταση του νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από την επιτροπή εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έφτασε μέχρι την ολομέλεια της βουλής ωστόσο, η ψήφισή του αναβλήθηκε ώστε να κατατεθούν και οι σχετικοί κανονισμοί εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο κ. Νεοφύτου, κάλεσε το υπουργείο εργασίας και το υπουργείο οικονομικών να διαμορφώσουν πολιτική θέση σε σχέση με το καθεστώς των 30 υπαλλήλων που αναμένεται να απασχοληθούν στην υπηρεσία και συγκεκριμένα, κατά πόσο η εκτελεστική εξουσία επιμένει ότι αυτοί θα είναι έκτακτοι και θα εργοδοτηθούν στη βάση αγοράς υπηρεσιών, ή αν θα συμφωνήσει με τη θέση του ΑΚΕΛ όπως απασχοληθεί μόνιμο προσωπικό στις συγκεκριμένες θέσεις.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε σε έντονο ύφος ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν «πατήσει κόκκινο» και πως σε άλλο κοινοβούλιο, πιθανώς να είχε ζητηθεί όπως γίνει έρευνα για το πώς ζητείται αποδέσμευση κονδυλίου που έχει αποκοπεί από τον προϋπολογισμό.

Ο διευθυντής προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ υποστήριξε ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το εν λόγω κονδύλι δεν είχε αποκοπεί αλλά, είχε σταυρωθεί ώστε η επιτροπή οικονομικών να ενημερωθεί και να ληφθεί η έγκριση της πριν την αποδέσμευσή του. Υπενθύμισε ότι η βουλή είχε αποκόψει άλλο σχετικό κονδύλι, που αφορούσε την αγορά υπηρεσιών για μελέτη αναφορικά με την υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να έρθει τον Ιούνιο ενώπιον της βουλής για την ικανοποίηση του αιτήματός της μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ανέφερε ότι το ζήτημα δεν αφορά θέμα αποδέσμευσης κονδυλίου, υποδεικνύοντας ότι το Δεκέμβριο του 2017 η βουλή απέρριψε την πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για εργοδότηση 30 έκτακτων υπαλλήλων στην υπηρεσία επιθεώρησης.

Της Μαρίας Χαμπή