You are here

Στόχος η αύξηση απορρόφησης πόρων από Πρόγραμμα LIFE

24/11/2021 11:00

Ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE, το Τμήμα Περιβάλλοντος καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για την έγκαιρη και στοχευμένη πληροφόρηση και υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, με στόχο την αύξηση της απορρόφησης πόρων από το εν λόγω Πρόγραμμα, ανέφερε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι σε χαιρετισμό του στην Ενημερωτική Ημερίδα του Προγράμματος LIFE, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, ο κ. Καδής ανέφερε ότι στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση δικαιούχων και πιθανών αιτητών για το Νέο Πρόγραμμα LIFE και τη φετινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Είπε ότι το Πρόγραμμα LIFE αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1992, αφού χρηματοδοτεί έργα με προστιθέμενη αξία για τα κράτη-μέλη και δράσεις που συμβάλλουν στην εφαρμογή, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας.

Παράλληλα, σημείωσε, προσφέρει στα κράτη-μέλη την ευκαιρία και τα μέσα για ανάπτυξη και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων και παρέχει τη δυνατότητα για βελτιώσεις μέσω στοχευόμενων αλλαγών.

Η χώρα μας, συνέχισε, συμμετέχει στο Πρόγραμμα από την έναρξή του το 1992, τόσο μέσα από αμιγώς κυπριακά όσο και μέσα από διακρατικά έργα, και έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στους τομείς της προστασίας και διαχείρισης απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, της ανάπτυξης τεχνολογιών για τη μείωση της ρύπανσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της εφαρμογής δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, της διαχείρισης των φυσικών μας πόρων και της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κύπριων πολιτών.

Ο κ. Καδής συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στο «πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο σημερινό σεμινάριο» και ευχήθηκε όπως αυτό αποτελέσει ευκαιρία και έναυσμα για δημιουργία περαιτέρω συνεργασιών και υποβολή πρόσθετων προτάσεων, οδηγώντας τη χώρα μας σε ακόμα περισσότερες επιτυχείς δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης.