You are here

Στο μικροσκόπιο οι «άνθρωποι του προέδρου»

25/11/2021 07:25

Ανοίγει σήμερα η συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για το θέμα της μετατροπής τεσσάρων συνεργατών του προέδρου Αναστασιάδη, από εργαζόμενους με συμβόλαια εργασίας σε εργαζομένους αορίστου χρόνου, στη βάση των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη στην εν λόγω καταγγελία, στις 29 Οκτωβρίου, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε, η Προεδρία της Δημοκρατίας προσέλαβε το 2013 τέσσερις έκτακτους υπαλλήλους και το 2018 τους μετέτρεψε σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου, τονίζοντας μάλιστα ότι μια από τους τέσσερις φέρεται να έχει συγγενική σχέση με την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το ιστορικό της υπόθεσης ενημερώνει με επιστολή του την επιτροπή Ελέγχου. Όπως επισημαίνει, η περίπτωση των τεσσάρων συμβούλων του ΠτΔ είναι «εξόχως πιο προβληματική και προκλητική» αφού πρόκειται για πολιτικούς διορισμούς όπως αναφέρει, ενώ τονίζει ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο ΠτΔ ή το Υπουργικό Συμβούλιο ή οι Υπουργοί για το διορισμό υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Αναφέρει ακόμα ότι το Σύνταγμα αποκλείει την ανάμειξη κάθε οργάνου της πολιτικής εξουσίας από την άσκηση της λειτουργίας για στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ εισηγείται στην Επιτροπή όπως προωθήσει κατάλληλα μέτρα νομοθετικής μορφής ώστε να διασφαλίζετε ότι θα υλοποιηθεί η ρητή νομοθετική επιταγή για τερματισμό της εργοδότησης των τεσσάρων προσώπων, το αργότερο με τη λήξη της θητείας του ΠτΔ.

Τσιόλας: Διαχρονικό φαινόμενο στη δημόσια υπηρεσία

Σε επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, ο προϊστάμενος Διοίκησης της Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας ενημερώνει ότι έχουν ήδη δοθεί απαντήσεις για το ζήτημα και επισυνάπτει την απαντητική επιστολή της Προεδρίας προς τον Γενικό Ελεγκτή, στη οποία αναφέρεται ότι η μετατροπή του καθεστώτος εργοδοτουμένων με συμβάσεις αγοράς/μίσθωσης υπηρεσιών σε συμβάσεις εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, αποτελεί φαινόμενο που διαχρονικά λάμβανε χώρα στη δημόσια υπηρεσία, ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν και ότι δεν αποτελούν εξαίρεση οι μεμονωμένες περιπτώσεις των ειδικών συνεργατών του ΠτΔ.

Σημειώνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα από το 2015 για τερματισμό του φαινομένου να μετατρέπονται σύμβουλοι/συνεργάτες σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου.

Προστίθεται, επίσης, ότι οι υπό αναφορά τέσσερεις περιπτώσεις που αφορούν συγκεκριμένα την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι μεταξύ των συνολικά περίπου 8.000 εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου του δημόσιου τομέα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ζητά πληροφορίες η Επιτροπή

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, απέστειλε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας την υποβολή όλων των σχετικών με το θέμα εγγράφων, από την εκτελεστική εξουσία.

Ειδικότερα, ζητείται η αποστολή εκ των προτέρων, ώστε να τύχουν της αναγκαίας μελέτης, των αιτιολογημένων αποφάσεων του Διευθυντή του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για όλες τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία αιτήματα διερεύνησης σχέσης εργοδότησης μισθωτού, από εργαζόμενους αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή και με σύμβαση υπηρεσιών.

Της Ελένης Χαραλάμπους