You are here

Καμπανάκι Κομισιόν για αύξηση τραπεζικών προβλέψεων

25/11/2021 07:28

Οι κυπριακές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα επίπεδα προβλέψεών τους, δεδομένου του μεγάλου όγκου επικίνδυνων ανοιγμάτων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, που κυκλοφόρησε χθες, σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για ζημιές δανείων αυξήθηκαν ελαφρά από 46,2% το Δεκέμβριο του 2020 σε 46,8% τον Ιούνιο του 2021, μετά από σημαντική μείωση το 2020 που σχετίζεται με τις πωλήσεις ΜΕΔ.

Ο τρέχον δείκτης κάλυψης ευθυγραμμίζεται με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. 

«Ωστόσο, δεδομένης της σημαντικά χαμηλότερης ποιότητας των υπολοίπων ΜΕΔ, οι κυπριακές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα επίπεδα προβλέψεών τους», τονίζεται.

Αναστολή εκποιήσεων πρώτης κατοικίας

Ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η αναστολή των δραστηριοτήτων εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρών επαγγελματικών χώρων, η οποία δημιουργεί νομική αβεβαιότητα, παρεμποδίζοντας τον καθορισμό των αξιών ανάκτησης. 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, κινδυνεύει να διαβρώσει την πειθαρχία των πληρωμών και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων.

Καλή η ανταπόκριση τραπεζών στην πανδημική κρίση

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει αρκετά καλά την κρίση του COVID.

Επισημαίνεται ότι οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών παρέμειναν ισχυρές με τον δείκτη CET1 στο 17,2% τον Ιούνιο του 2021 και σημειώνεται ότι μετά από σημαντικές ζημιές το 2020, ο κλάδος επέστρεψε σε μικρό κέρδος το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ωστόσο, η κερδοφορία όπως αναφέρεται, παραμένει μια σημαντική πρόκληση δεδομένων των αναποτελεσματικών δομών κόστους, χαμηλών περιθωρίων κέρδους και περιορισμένων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Η ρευστότητα στο σύστημα παραμένει άφθονη, με τις καταθέσεις να αυξάνονται φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν που σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) συνέχισαν να μειώνονται το πρώτο εξάμηνο του 2021 – αν και οριακά.

Συνολικά, ο δείκτης ΜΕΔ έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της πανδημίας, από 27,4% το Μάρτιο του 2020 σε 17,6% τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, οι κύριες τράπεζες εργάζονται για πρόσθετες πωλήσεις χαρτοφυλακίου ΜΕΔ, όπως αναφέρεται.

Η έκθεση συνοψίζει τα κύρια ευρήματα από την ενδέκατη αποστολή επιτήρησης μετά το πρόγραμμα για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13-22 Σεπτεμβρίου 2021 και δεν καλύπτει την πρόσφατη πώληση από την Τράπεζα Κύπρου (Helix 3), ΜΕΔ μεικτής λογιστικής αξίας €577 εκατ. και ακινήτων ύψους €121 εκατ. η οποία μειώνει το δείκτη ΜΕΔ της τράπεζας στο 8,6%.

Της Γεωργίας Χαννή